hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Прес-конференція Порошенка: гідні відповіді

На серію сердитих питань.

Прес-конференція президента не мала компліментарний характер. Жодних заготовок прес-служби не побачив, навіть державний Укрінформ працював «у нападі». Але до честі президента, незважаючи на значну кількість сердитих питань, жодне з них не залишилось без відповіді.

Петро Порошенко ще раз продемонстрував свої демократичні погляди та відкритість. Його відповіді були розумними, хоч можливо і не такими, як очікували журналісти.

На мою думку найсильніша ініціатива – зміни до Конституції щодо вступу до ЄС та НАТО. Зміни до преамбули Конституції можуть бути подані Президентом і схвалені 226 голосами депутатів парламенту. Для їх затвердження потрібен референдум.

З Конституції: законопроект про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції подається до Верховної Ради України Президентом України або не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України і, за умови його прийняття не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України, затверджується всеукраїнським референдумом, який призначається Президентом України (ч. 1 ст. 156 Конституції України);

Референдум можна провести тоді, коли порядок вступу до НАТО або ЄС стане на порядок денний. В принципі виграти такий референдум не проблема і зараз, перемога прибічників НАТО та ЄС буде достатньо переконливою в цілому по країні, але, на жаль, не у всіх областях. Потрібен час на додаткову роз\’яснювальну роботу.

Щодо питань журналістів, мені було щиро жаль Михайла Ткача, бо я не знаю, що йому тепер скажуть колеги за змарнований шанс. Справа в тому, що він повторив питання яке вже звучало і отримав, закономірно, майже повтор відповіді. Однак через нього інші журналісти Свободи не змогли задати свої, мабуть, не менш гострі питання.

Вразила спокійна відповідь президента на питання про рейтинги. Тому, хто займається реформами справді ніколи думати про рейтинг та й реформи не завжди популярні, особливо на початку, коли ще не знати який результат.

Приємно було почути відповідь українського президента на питання польського журналіста. Ми справді не потребуємо, щоб у Польщі хтось казав яких українських героїв нам шанувати – самі розберемося. І так, я згоден, політики мають дивитися у майбутнє, а минуле залишати історикам.

Ну а хто хоче побачити наскільки ми відрізняємось від Росії – відкрийте у записі зрежисовану прес-конференцію Путіна, де не буває неузгоджених сердитих питань.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU