hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

Чому США готові пом\’якшити санкції проти РФ

Заява Волкера свідчить про певні домовленості.

США лякають Росію не тільки наданням Україна летальної зброї, але й намагаються заохотити зміною формату економічних санкцій, щоб Кремль погодився на місію ООН. Путін на це не пристане, але є один варіант місії, на який Росія може погодитися.

Конкретні перемовини щодо модальності формату миротворчої місії в Україні можливі після закінчення виборів президента РФ і перед початком Чемпіонату світу з футболу, який пройде в Росії. Саме в цей проміжок часу і відбудуться основні політичні баталії навколо введення місії ООН.

Але Росія закріпила фактично основне положення, що без узгодження із самопроголошеними «республіками» миротворців не буде. Свого часу президент РФ Володимир Путін наголосив, що Росія не проти введення миротворчої місії ООН на Донбас, але необхідно домовитися про це з фейковими «Л/ДНР». 6 березня прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков знову наголосив про неможливість розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі без узгодження з лідерами терористичних «Л/ДНР».

І тут питання, чим зможуть протистояти США. Вашингтон показує готовність до компромісу. Волкер заявив, що США готові послабити економічні санкції, якщо Росія лише дасть зрозуміти, що готова до кроків назустріч. Але Путін не пристане на прямий шантаж США, тому що це втрата суб’єктності РФ.

Водночас, весь досвід пострадянських локальних конфліктів свідчить про те, що Росія працює за однією схемою – замороження конфлікту на довгі роки, як в Абхазії, Південній Осетії і Придністров’ї.

Навіть якщо місія ООН і буде, то винятково на лінії розмежування. Тобто миротворці ні за що не відповідатимуть. Лише за розведення важкої зброї, моніторинг і її зберігання. Росія ніколи не допустить поліцейської місії. Як було раніше, коли заходила мова про розширення місії за рахунок поліцейських, Росія це блокувала. Це найбільш реалістичний сценарій, і Кремль від нього не відступиться.

На мою думку, заява спецпредставника США по Україні Курта Волкера про те, що на Донбасі більше загострення не буде, свідчить про певні домовленості між США і РФ.

Утім, єдине, на що погодиться РФ – поетапне розширення місії, можливо, не за рахунок поліцейських, а введення тимчасових військово-цивільних адміністрацій, як було в Хорватії. При цьому Кремль наполягатиме відповідно на поетапному виконанні Україною «Мінська-2». Тобто США і Росія зійшлися на тому, що мінські домовленості є обов’язковими, а тепер будуть танці навколо порядку виконання їх пунктів.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU