hronika.info
Игорь Головань
Все статьи автора
Мнения

Про «роздвоєння» президента

Як таке може бути.

06 березня Верховний суд установив і ухвалив, що ПОРОШЕНКО ПЕТРО ОЛЕКСІЙОВИЧ і ПОРОШЕНКО ПЕТРО ОЛЕКСІЙОВИЧ – різні суб\’єкти.

Різні суб\’єкти владних повноважень.

Так і написали:

Колегія суддів на підставі аналізу положень Основного закону та Закону N183/98-ВР дійшла до висновку, що Президент України, повноваження якого передбачені виключно Конституцією України, та Голова РНБО, повноваження якого передбачені Законом N183/98-ВР, є різними суб\’єктами владних повноважень, оскільки мають різну компетенцію, тому Верховному Суду як суду першої інстанції не підсудна зазначена справа за позовом Благодійного фонду до Голови РНБО про визнання бездіяльності протиправною та зобов\’язання вчинити певні дії.

Позов було подано до Голови Ради національної безпеки і оборони України, Президента України Порошенка Петра Олексійовича.

Суть позову – отримання інформації про перелік підприємств, поверненням яких до функціонування згідно законодавства України обумовлено припинення переміщення вантажів через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей. Ну і притягнення до відповідальності чиновників, що ту інформацію приховують від громадськості.

Відповідно до статті 106 Конституції, Президент України очолює Раду національної безпеки і оборони України.

Відповідно до статті 107 Конституції, Рада національної безпеки і оборони України є координаційним органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України. Головою Ради національної безпеки і оборони України є Президент України. Рішення Ради національної безпеки і оборони України вводяться в дію указами Президента України.

Таким чином, повноваження Президента України і Голови РНБО є неподільними, більш того, Рада національної безпеки і оборони України власних владних повноважень не має, оскільки її рішення вводяться в дію лише президентськими указами.

Відповідно до статті 22 Кодексу адміністративного судочинства України, справи про оскарження дій чи бездіяльності Президента України підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції.

Саме вищенаведеним керувалися ми, подаючи позов саме до Верховного Суду.

І Верховний Суд спочатку теж з нами погоджувався і провадження по справі відкрив.

Але потім представники Президента пояснили Верховному Суду, що Президент Порошенко П.О. – то одне, а Голова РНБО Порошенко П.О. – то зовсім інше.

Справи про оскарження дій чи бездіяльності Президента України Порошенка П.О. підсудні Верховному Суду.

А от справи про оскарження дій чи бездіяльності Голови РНБО Порошенко П.О., як будь-якого дрібного чиновника, цілком може розглянути і окружний адмінсуд.

І Верховний Суд визнав мудрість представників Президента і спрямував справу до Окружного адміністративного суду міста Києва.

Так що тепер з Президентом у його різних іпостасях можна не тільки у Верховному Суді позиватися.

До речі, згідно Конституції Президент у нас, не тільки Голова РНБО, він ще і Верховний Головнокомандувач Збройних Сил. Військовослужбовцям на замітку.

Отакого рівня незалежності і глибини сучасної юридичної думки досяг наш Верховний Суд в результаті реформи.

А хто реформував?

Та ото ж…

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU