hronika.info
Тарас Березовец
Все статьи автора
Мнения

Крижана війна почалась

Заходу потрібно було лише за щось зачепитися.

Те, що сьогодні відбувається у відносинах Росії із Заходом, отримало новий термін – міністр МЗС Сербії назвав це «крижаною війною».

Іншими словами, Росія та Захід повернулись у стан відносин, що існували до політики перебудови, яка почалась у 1985 році за генсека Михайла Горбачова. Нинішній стан речей можна порівняти з відносинами між Заходом та СРСР часів Леоніда Брежнєва – коли ще не почалась так звана розрядка, роззброєння та тривало протистояння двох систем.

Міжнародні аналітики вважають, що Захід давно шукав формальний привід для розірвання залишків тих відносин, які в них були з Росією. Еліти, експерти, медіа – всі були готові. Кремль стільки разів перетинав червону лінію, що було зрозуміло, що потрібно лише зачепитись за якийсь привід.

Формально таким приводом стала хімічна атака в Солсбері, внаслідок якої постраждав британський громадянин. Парадокс полягає в тому, що з точки зору дипломатії режимові Путіна було абсолютно невигідно здійснювати цю атаку саме зараз.

Існує ймовірність того, що керівництво Головного розвідувального управління РФ, чиїм офіцером колись був Сергій Скрипаль, могло ухвалити рішення щодо його ліквідації без погодження з президентом. Просто в ГРУ існує загальна практика знищення зрадників – Володимир Путін підписав цей формальний протокол ще з часів ліквідації Олександра Литвиненка.

Подібні випадки траплялись постійно, проте через відсутність політичної волі розслідування проходило у доволі млявому режимі. Тільки на території Великобританії за останні 10 років трапилось 14 таких загадкових смертей – нині Королівська прокуратура починає розслідувати всі ці випадки заново.

Насправді, Захід давно отримав привід розірвати дипломатичні відносини. Він міг це зробити після вбивства російського екс-міністра з питань друку, телебачення та ЗМІ Михайла Лєсіна, який став інформатором ФБР. У 2015 році Лєсін приїхав до США, де його і вбили у вашингтонському готелі The Dupont Circle. Це відоме місце, де зустрічаються конгресмени, сенатори та лобісти.

Тоді ФБР встановило, що Лєсіна фактично забили до смерті бейсбольними бітами. Та оскільки це було за часів Обами, а не Трампа – справу спустили на гальмах. Попри відверті сліди побиття та катувань, той випадок зафіксували як самогубство – мовляв, екс-міністр упав і вдарився об стіну.

Україна не мала би висилати російських дипломатів з очевидної причини – Росія дасть дзеркальну відповідь та видворить з європейських країн таку ж кількість їхніх дипломатів. А в Україні й без того погана ситуація – у нас дуже мало консулів в Росії і це погано вплине на захист українських політичних в’язнів.

Та я розумію логіку подій – це була закордонна порада, а не внутрішня ініціатива. Бо хоч міністерство МЗС давно мало списки російських дипломатів на видворення, воно не хотіло цього робити. А тепер хтось порадив українському президенту вислати цих дипломатів на знак солідарності.

Це довгостроковий стратегічний крок, який матиме позитивні наслідки.

По-перше, таким чином ми чітко асоціюємо себе з євроатлантичною спільнотою і це покращить наші відносини з НАТО в цілому.

По-друге, британці – дуже вдячна нація, а тому зараз вони будуть максимально просувати підтримку України, особливо у військовій сфері. Найближчим часом, за прикладом американців, ми побачимо суттєве збільшення військової допомоги українським Збройним силам. І на фоні Крижаної війни, яка тільки починає розпалюватись, такий крок сприйматимуть дуже позитивно.

Примітно, що з пострадянських країн, тільки країни НАТО, ЄС і Балтії підтримали видворення російських дипломатів – всі інші утримались. Навіть Грузія не наважилась, а ми робимо. Таким чином Україна вказує, що вона чітко на боці США.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU