hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Як на місцях сприймають медичну реформу

Успіх реформи залежить не тільки від дій влади.

Останні опитування групи Рейтинг показали, що 71% населення України вважає, що реформи в Україні рухаються в неправильному напрямку
Водночас всі міжнародні експерти стверджують, що Україна за останні роки провела низку безпрецедентних реформ, схвалили ключове законодавство для реформ у сферах правосуддя, державного управління, децентралізації та економічного розвитку. Ухвалені критично необхідні реформи соціального сектора – пенсійна, освітня та медична.

Голова представництва Євросоюзу в Україні Хюг Мінгареллі вважає, що в Україні у важких умовах була впроваджена низка реформ і ті, хто їх не бачить, – «або ідіоти, або люди з обмеженою точкою зору».

На жаль, успіх медичної реформи великою мірою залежить не тільки від ефективних дій влади, а й від того, як її сприймає та підтримує населення на місцях.

Наразі така підтримка тримається на рівні 22% при 67% нестприйняття. Одна з причин – тотальна негативна кампанія, розгорнута на більшості телеканалів проти медичної реформи. Реформи ж не відбудуться, якщо якщо в головах людей не зміниться ставлення до них.

Центр “Ейдос” розпочав проект, спрямований на роз\’яснення медичної та освітньої реформ.

Як показали перші семінари у Чернівцях та Житомирі, у регіонах “реформи” та українські громадяни живуть у паралельних світах, які не перетинаються.

Громадяни автоматично перекладають відповідальність за негатив у нинішніх системах медицини та освіти на реформи, які лиш розпочалися минулого місяця.

Ситуація ускладняється тим, що громадяни опинилися в інформаційній вакуумній бульбашці.

За умови відсутності потужної інформаційної кампанії з боку МОН та МОЗ чи не єдиним джерелом інформації лишається Інтернет.

Під час спілкування з журналістами та громадськими активістами з Чернівців і Житомира дізналися, що єдиним джерелом інформації лишаються соціальні мережі або сайти профільних громадських організацій.

Наприклад тільки з Facebook-сторінки заступника в.о. міністра охорони здоров\’я ми можемо дізнатися, що Національна служба здоров\’я запустила офіційний сайт, на якому можна знайти оголошення про укладання договорів з державними чи приватними медичними закладами на надання послуг.

Так само тільки з Інтернету можна дізнатися об’єктивну ситуацію довкола істерії, яку розгорнули минулого тижня на всіх загальнонаціональних каналах окремі політичні партії навколо закупівлі ліків міжнародними організаціями.

Зокрема, за оцінкою Рахункової палати, закупівлі через міжнародні організації дозволили зекономити до 40% бюджетних коштів. Деякі ліки закуповувалися у 67 разів дешевше, ніж це робив МОЗ до 2015 року, що дало змогу додатково закупити ліків на заощаджені кошти за деякими програмами до 70%. Це у свою чергу дозволило Уряду у 2018 році виділити на закупівлю ліків 5,9 млрд грн за 40 напрямами державної програми.

На 25.05 в Житомирській області декларації підписало 211 135 чол., що складає 17% від усього населення області. Для порівняння, коли подібна реформа робилась у Польщі, за перший рік реформи декларації підписало лиш 10% населення.

Такі показники дозволяють МОЗу прогнозувати, що рівень підписаних деларацій складатиме у 2018 році не менше 30%.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU