hronika.info
Ян Валетов
Все статьи автора
Мнения

Спорт тепер частина пропагандистської машини

Світ не настільки співчуває Україні.

Час, коли для проведення Олімпіад зупиняли війни, минув. Та й чи був такий час в новій історії? Я пам\’ятаю бойкот Олімпіади-80 в Москві — відповідь світової спільноти на введення радянських військ в Афганістан. Потім дуже жалюгідну спробу СРСР і його сателітів бойкотувати Літні ігри 1984 року.

А пам\’ятаєте сурогатні Ігри Доброї Волі — наша відповідь Чемберлену?

Спорт повинен бути далекий від політики, але насправді це не так. Він ще повинен бути далекий і від хімії з фармацевтикою, але з цим теж не склалося. Спорт в ХХ столітті став одним з механізмів впливу, частиною пропагандистської машини. Сумний, але незаперечний факт — всі країни, а не тільки наддержави, міряються накачаними м\’язами. Хто більш м\’язистий — той і правий. Хто більше медалей отримав — той і більш значущий на міжнародній арені. У кого шоу на відкритті й закритті красивіше — той і демократичніший! Вам не смішно? Мені смішно. Але людська психологія так влаштована. Це як раніше кращі воїни виходили на персональний бій перед супротивними арміями: чий боєць переміг, того й перемога.

А, власне, це я до чого?

Якби українська футбольна збірна вийшла у фінал Кубка світу в Росії, то це було б реальною проблемою. Не технічною, а моральною. Це так само, якщо б Мюнхенська Олімпіада проходила за участю радянських спортсменів у грудні 1942-го. Ми, слава Богу, до фіналу не вийшли, в КС не беремо участі, перед дилемою не стоїмо.

Якби українська футбольна збірна вийшла у фінал Кубка світу в Росії, то це було б реальною моральною проблемою

Але зате витанцьовуємо всі ці дебільні танці навколо «транслювати — не транслювати», чи може справжній патріот дивитися КС, що проходить в Мордорі, як могли наші купити права на трансляцію…

По-перше, в століття доступних супутникових тарілок та інтернету, це смішно. Просто не смішіть мої капці.

По-друге, світ уже довів, що глибока заклопотаність долями Криму і Донбасу, та співчуття Україні, не заходить так далеко, щоб бойкотувати спортивні заходи світового масштабу, що проходять в країні-агресорі.

Афганістан був ближче і рідніше світовій спільноті, нам про таку емпатію залишається тільки мріяти.

Кубок світу-2018 будуть у нас дивитися і обговорювати, і нічого непатріотичного або страшного в цьому вбачати не варто.

По-третє, вболівати, в основному, будуть проти збірної Росії. Це найбільший акт патріотизму і любові до Батьківщини, якого варто очікувати від пересічного громадянина.

Причому сепаратисти вболіватимуть за Росію, а проукраїнські громадяни — проти. І на диванах, і в пабах розгорнеться ще одна іграшкова війна: чий богатир крутіший!

І не треба дивуватися, що тисячі наших співвітчизників поїдуть в РФ, щоб дивитися футбол наживо. А хто їм може заборонити? На якій підставі? У нас війна? Розкажіть це водіям автобусів Київ-Москва або Львів-Москва. Ось вони здивуються разом в машиністами тепловозів поїздів Чернівці-Москва та Харків-Москва!

Не можна вимагати від громадян позицію, якої немає у держави. Гібрид — він і є гібрид, що у війні, що в ідеології, що в житті. І навіть якщо фраза «О, спорт! Ти — мир!» звучить сьогодні застаріло і пафосно, це не означає, що мільйони наших співвітчизників відвернуться від екранів своїх ТВ і не стануть дивитися на гру Роналдо або Салаха з патріотичних міркувань.

Не тому, що вони не люблять Україну, а тому, що вони люблять футбол.

Загалом, давайте не будемо виглядати ідіотами.

Я думаю, що у збірної Росії небагато шансів вийти з групи. А що з цього приводу думаєте ви?

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU