hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Шлях до НАТО продовжиться

Якщо його знову не обірвуть.

Сьогодні Україні є привід радіти – депутати прийняли закон про національну безпеку, де на законодавчому рівні відбито, що вступ до НАТО і ЄС є фундаментальним інтересом України.

Це сталося за наполягання Петра Порошенка, який і тепер, і 10 років тому був одним з головних провайдерів входження України до Північно-Атлантичного Альянсу.

Але не можна забувати, як у 2008 році Україну зупинили всього за півкроку до отримання ПДЧ від НАТО.

Аналізуючи причини тодішнього зриву, гострий на перо журналіст УП Сергій Лещенко описав, як дії прем\’єра Юлії Тимошенко створили тоді враження неготовності українського керівництва до такого кроку.

Ще в 2006 році президент Ющенко запропонував підписати листа про готовність уряду отримати від НАТО ПДЧ щодо членства. Однак Янукович, який тоді очолював уряд, відмовився це робити.

В 2007 році, після обрання прем\’єром Юлії Тимошенко, Ющенко вдруге звернувся з пропозицією надіслати листа. Але прем\’єр несподівано зажадала розділити відповідальність і включити до підписантів спікера Арсенія Яценюка (хоч цього і не вимагали у НАТО).

Думаю, ми ще не забули, як Партія регіонів влаштувала шоу в парламенті з надуванням кульок, протестуючи проти підпису, який голова Верховної Ради поставив під тим листом. Мета тодішньої шоу-програми була досягнута – на Заході побачили картинку несприйняття вступу до НАТО депутатами українського парламенту.

«Справжні наміри Юлії Тимошенко остаточно стали зрозумілими Заходу в січні 2008 року, – писав тоді Сергій Лещенко, – «Під час візиту до Брюсселю вона відмовилася взяти участь у засіданні Комісії Україна-НАТО, де їй були би поставлені прямі запитання про бачення євроатлантичних перспектив…»

Я б не став настільки розлого цитувати стару статтю Лещенка, якби не бачив, що ситуація повторюється, ніби у поганому зачарованому колі.

Знову, виступаючи з презентацією піар-програми Новий курс, Юлія Тимошенко заявила про свою відданість ідеї приєднання до Альянсу. Але точно такими ж відданими вступу до НАТО були її публічні заяви в 2007 році, навіть перед депутатами БЮТ.

Тому, є небезпека, що знову діставшись посади канцлера чи прем\’єра Юлія Володимирівна, не афішуючи публічно, через інтриги зробить те, що вже зробила 10 років тому – обірве рух України до НАТО.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU