hronika.info
Игорь Головань
Все статьи автора
Мнения

Страх і нахабство НАБУ

На шию платників податків вдерлася ще одна «зграя» чиновників.

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура давно утворили такий собі комічний дует і показують нам нон-стоп шоу у жанрі абсурду під загальною назвою «типу боротьба з корупцією».

І з усього видно, що дует скоро перетвориться на тріо – приєднається Антикорупційний суд.

Самовпевненість і нахабство антикорупціонерів, їх зневага до закону і водночас некомпетентність та безпомічність вже викликають не обурення, а сміх.

Отримали, наприклад детективи НАБУ повідомлення про те, що один з українських державних банків через посередника найняв закордонних юристів.

Дві юридичні фірми не з дешевих, а навпаки, з досить дорогих.

І без жодних тендерних процедур.

І без оприлюднення у відповідній звітності.

А до однієї з тих юридичних фірм Міністерством економічного розвитку і торгівлі України застосовано спеціальну санкцію – індивідуальний режим ліцензування зовнішньоекономічної діяльності.

Якби детективи НАБУ дійсно вважали своїм завданням боротьбу з корупцією вони б мусили перевірити факти і дати тим фактам правову оцінку.

А що зробили детективи у реальному житті? А нічого.

Довелося заявникові звертатися до суду і вже суд змусив чесних і непідкупних зареєструвати кримінальне провадження.

Якби детективи НАБУ дійсно поважали закон і судові рішення, вони здійснювали сяке-таке розслідування.

А у реальному житті детективи те розслідування саботували.

Ось посилання на деякі судові ухвали, що ними суд зобов\’язував антикорупціонерів виконувати свої обов\’язки:

Скасувати постанову детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Дмитрієнка В. від 16.02.2018 про відмову в задоволенні клопотання адвоката Єфименка В.В. про проведення процесуальних та слідчих дій від 14.02.2018.

Скасувати постанову детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Дмитренка В. від 09.02.2018 про відмову в задоволенні клопотання адвоката Єфименка В.В. про проведення процесуальних та слідчих дій від 05.02.2018.

Скасувати постанову від 14.02.2018р. детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Дмитрієнка В.П. про відмову в задоволенні клопотання про проведення процесуальних та слідчих дій у кримінальному провадженні N42018000000000070 від 12.01.2018р.

Скасувати постанову детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБ України Дмитрієнко В.П. від 20.04.2018 року про відмову у визнанні потерпілим

Дійшло до того, що суд змушений був ВІДВЕСТИ детектива НАБУ!

З огляду на викладене, слідчим суддею встановлено таку підставу для відводу детектива Національного антикорупційного бюро України Дмитрієнка В. як його упередженість. (!)

Відвести детектива Національного бюро Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Дмитрієнко В. від подальшого здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за N42018000000000070 від 12.01.2018 року.

Тепер розумієте, навіщо нашим антикорупціонерам потрібен свій, Антикорупційний суд?

Але і без Антикорупційного суду детективи НАБУ разом з прокурорами САП мають чудові можливості ігнорувати вимоги закону та ухилятися від виконання судових рішень.

Естафету саботажу розслідування у детектива Дмитрієнко прийняв детектив Кровоспицький.

І марафон клопотань, заяв, скарг адвокатів і ухвал слідчих суддів продовжувався.

Скасувати постанову детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Кровоспицького О.М. від 06.07.2018 року. Зобов\’язати детектива, який здійснює досудове розслідування кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за N4201800000000070 від 12.01.2018 року розглянути клопотання адвоката Чорного Івана Тимофійовича в інтересах ОСОБА_4, про проведення процесуальних та слідчих дій, яке надійшло до Національного антикорупційного бюро України 05.02.2018 року.

Скасувати постанову детектива Першого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України Кривоспицького О.М. від 06.07.2018про відмову у задоволенні клопотання адвоката Чорного І.Т. від 02.07.2018 N18-230-0688-011 про проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні N42018000000000070 від 12.01.2018

І щоб якось виплутатися з цієї халепи НАБУ спільно з САП застосували старий трюк, який так часто рятував їх наставників і у 30-ті, і у 90-ті, коли ті закрити справу не наважувалися, а продовжити розслідування не хотіли або боялися.

Просто позбулися справи з рук, скинувши таке незручне провадження Головному слідчому управлінню Національної поліції України.

Бо закон законом, факти фактами, а детективи НАБУ та прокурори САП добре знають, де можна шукати корупцію, а куди краще не потикатися.

І зауважимо, конфлікти «на публіку» між НАБУ та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою абсолютно не заважають чиновникам цих організацій спільно діяти за принципом «рука руку миє».

Як Ви думаєте, яку відповідальність поніс вищезгаданий детектив Дмитрієнко, факт упередженості якого при здійсненні розслідування встановлено судом?

Правильно – жодної.

В усякому разі нам про притягнення його до відповідальності невідомо. Навпаки, нам відомо, що Генеральна прокуратура «пальцем об палець не вдарила», отримавши заяву про можливу наявність діях детектива складу злочину.

Ще 25 червня 2018 року бездіяльність уповноважених осіб Генеральної прокуратури України визнано судом незаконною.

Суд зобов\’язав уповноважених осіб Генеральної прокуратури України внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань,розпочати досудове розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Уповноважені особи Генеральної прокуратури України настільки поважають закон і судові рішення, що не тільки через 24 години, а і через 24 дні заявник ніякого витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Нічого нового, адже безкарність чиновників-правопорушників – одна з головних умов існування тієї самої корупції, боротьбу з якою старанно імітують детективи та прокурори.

Як бачимо, казочки про НАБУ – новий небувалий орган для боротьби з корупцією, якому для повної перемоги над корупціонерами не вистачає тільки власного кишенькового суду, залишаються казочками.

У реальності на шию платників податків вдерлася ще одна типова зграя пов\’язаних круговою порукою чиновників.

P.S. До речі, ця історія ілюструє подвійні стандарти НАБУ у справах, що стосуються державних закупівель.

Детективи НАБУ (коли хочуть) не вбачають у здійсненні закупівель без тендерних процедур передбаченого статтею 191 КК України злочину (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

І Спеціалізована антикорупційна прокуратура абсолютно не проти!

А це може означати, що будь-яка з гучних «тендерних справ» НАБУ вже підготована до «злиття».

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU