hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Як «Нафтогаз» хотів заробити на киянах

По 800 доларів за 1000 куб м газу.

Конфлікт «Нафтогазу», міської влади Києва і компанії «Київтеплоенерго» вичерпаний. Останні два місяці компанії і мерія з’ясовували стосунки щодо боргів за газ обсягом майже 5 млрд. грн. «Нафтогаз» відмовлявся укладати договір на поставку газу із «Київтеплоенерго», оскільки нове комунальне підприємство не приймало на свій баланс борги «Київенерго». Суперечка і досі триває у суді. Водночас мешканці столиці опинилися без гарячої води і під питанням була підготовка до опалювального сезону.

Плюсом вирішення суперечки «Нафтогазу» і влади Києва стало те, що кияни не будуть переживати за гарячу воду і тепло в опалювальний період. Мінусом стало те, що сторони не змогли домовитися без посередництва президента Порошенка, що є зайвим доказом відсутності в Україні прозорого і конкурентного ринку газу. Як видно – в державі і далі панує принцип верховенства «адмінресурсу». Суперечливим у розв’язанні газової проблеми Києва стало також рішення влади залучити до поставок газу приватну компанію «Укрнафтобуріння», яка до того ж належить скандальним олігархам Коломойському, Фуксу і Хомутиннику.

Словом, як завжди і перемога, і поразка водночас. Проте, є один фактор, який дозволяє говорити про те, що очікуване продовження співпраці «Київтеплоенерго» із «Нафтогазом» завдало би суттєвіших збитків як бюджету Києва, так і бюджету держави. «Укрнафтобуріння» постачає газ по 10200 грн. за 1000 куб. м. Водночас, «Нафтогаз» продає газ для ТКЕ по ціні 7000 грн. Тобто, бюджету Києва доведеться компенсувати додатково 3000 грн. за кожну 1000 куб. м газу. Закупка 18 млн. куб. м газу – це збитки для «Київтеплоенерго» розміром 54 млн. грн.

Але якби «Київтеплоенерго» отримувало би газ від «Нафтогазу», – але без договору, так як питання боргів між компаніями не вирішено, – то збитки за кожну 1000 куб. м становили би не 3000 грн, а 15000 грн. І це не помилка – саме п’ятнадцять тисяч гривень. І за купівлю у «Нафтогазу» 18 млн. кубометрів газу бюджет Києва отримав би збитки розміром 270 млн. грн. А «Нафтогаз», відповідно, отримав би прибуток у 270 млн. грн. на голому місці. Така шалена сума була би результатом того, що бездоговірне споживання газу передбачає ціну не 7000 грн, а 22000 грн за 1000 куб. м. Це більше 800 доларів!

Тому якби Київ не купив би газ у приватної компанії, то відразу почало би діяти правило «балансування», яку тепловики вже називають іменем його автора голови «Нафтогазу» Коболева. Якщо немає контракту на постачання газу, то це означає несанкціонований відбір і «небаланс газу».

Саме тому, коли виявилося, що Київ не опиниться без газу, всі побачили малопомітну і стриману реакція завжди багатослівного «Нафтогазу», яку можна описати трьома словами: «Ех! Не вдалося!»

Не вдалося нав’язати «Київтеплоенерго» схему, яку топ-менеджери «Нафтогазу» на чолі із Коболевим вже успішно обкатали на більшості теплокомуненерго та облгазах. І на сьогодні борги ТКЕ і облгазів становлять 50 млрд. грн. Але із цієї суми лише 15 млрд. є боргами, а решта суми – це «нараховані» по описаній схемі «Нафтогазу» фактично «намальовані» борги.

Конфлікт «Нафтогазу» із ТКЕ та облгазами триває вже більше року. У «Нафтогазі» заявляють, що ведуть боротьбу із облгазами Фірташа, але насправді половина облгазів належить іншим власникам. І дії державної компанії скеровані на те, щоб отримати можливість замість облгазів управляти газовими мережами. І, як наслідок, «збирати» гроші з населення за спожитий газ. З цією метою в структурі «Нафтогазу» навіть створена спеціальна компанія.

У такому випадку зовсім інші нотки можна почути у словах голови «Нафтогазу» Андрія Коболева: «Київська влада купила газ для ТЕЦ-5 у приватної структури. Купила дорожче комерційної ціни «Нафтогазу» на серпень. І значно дорожче ціни за спеціальними зобов’язаннями. Не виключаю, що вся ця історія була штучно створена з дуже простою метою — купувати газ у приватних структур за завищеними цінами».

Якби ж то ніхто не знав про схеми «Нафтогазу», то можна було би повірити у слова Коболева. Але зараз його слова виключно означать жаль за упущеною вигодою, а точніше за 270-ма мільйонами гривень. Можна буде іронічно поцікавитися скільки відсотків премії планували отримати із цієї суми Коболев та інші керівники «Нафтогазу» — 5 чи 10%?

Сама схема діє наступним чином: «Нафтогаз» поставляє газ ТКЕ і облгазам по ціні 7000 грн., але потім у порушення закону відмовляється підписувати акти прийому-передачі газу. Відповідно такий газ «зависає» і «Укртрансгаз» (компанія «Нафтогазу) декларує його як «небаланс». Далі згідно кодексу про ГТС «Нафтогаз» купує для «балансування» газ у приватних компаній, а також додає до ціни коефіцієнти від 1,2 до 2. Тому зараз і набігають вже десятки тисяч гривень. До речі, критикуючи «Київтеплоенерго» за купівлю газу у приватної компанії, «Нафтогаз» сам закуповує мільярди кубометрів за ціною у 12-15 тис. грн.

Отак, бажання менеджерів «Нафтогазу» нажитися і заробити 270 млн. грн на проблемах киян – відсутності гарячої води і тепла в опалювальний сезон, – вкотре продемонстрували захланність компанії і відсутність реформи ринку газу, яка дає можливість жити газовому монополісту компанії «Нафтогаз».

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU