hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Тиждень несподіваного пожвавлення

Три події світу.

Минулий тиждень у світовій політиці позначився кількома подіями, на які варто звернути увагу вже зараз.

Для України це – підписання Дональдом Трампом оборонного бюджету США на 2019 рік. Документ носить ім’я сенатора Джона Маккейна, проте 45-й президент не згадав жодним словом про свого однопартійця, який не раз критикував Трампа. І розміри бюджету (716 мільярдів доларів), і місце підписання (військова база Форт-Драм) не повинні створювати сумнівів щодо рішучості Трампа ефективно захищати інтереси пересічного американця та make America great again. Власне, проміжні вибори до Конгресу у листопаді покажуть, наскільки переконливим є Дональд Трамп для власних співгромадян. Для України ж важливим є виділення 250 мільйонів доларів на зміцнення обороноздатності нашої країни.

Чимало уваги привернув і вояж вихідного дня у виконанні Володимира Путіна. Той спочатку побував гостем на весіллі Карін Кнайсль, міністра закордонних справ Австрії, після чого провів майже тригодинні переговори у резиденції Мезеберг з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Навчені значним досвідом безрезультатних зустрічей, Меркель та Путін розповіли про теми переговорів – ситуація в Україні та Сирії, доля NordStream-2 – ще перед тим, як за ними закінчилися двері переговорної кімнати. Стримана реакція з Москви свідчить, що #зради не сталося, проте Путін навряд чи розраховує на геополітичний бліцкриг. Його тактика свідчить про готовність тактикою малих кроків намагатися повернутися до вищої ліги світової політики. Минулої суботи він дуплетом нагадав, що побудова NordStream-2 вигідні і Відню, і Берліну.

Цікаво, що минулого тижня зразу у трьох країнах з’явилися нові прем’єри. У сусідній Білорусі уряд очолив Сергій Румас, проте навряд чи це призначення стане визначальним для формування економічного курсу країни. Там погоду визначає Олександр Лукашенко, який попри помітний вплив Росії на життя РБ запевняє, що «васалами ми ніколи не будемо». Обрання прем’єром Словенії колишнього коміка Мар’яна Шареца стало результатом компромісу, адже дочасні парламентські вибори у цій центральноєвропейській країні пройшли ще на початку літа. Уряд Пакистану очолив колишній гравець у крикет (популярну у країнах Британської Співдружності гру) Імран Хан, який обіцяє послідовно боротися з корупцією.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU