hronika.info
Сергей Фурса
Все статьи автора
Мнения

Порошенко може накласти вето на валютну стабільність

Держава витратила на підтримку держбанків близько $10 млрд.

Світовий банк каже, що готовий надати транш на 800 млн доларів і продовжити фінансувати українські реформи.

А деякі статті в українській пресі говорять, що президент не дарма так довго тягне з підписанням закону про корпоративне управління в державних банках. І може бути вето. Вето на кредит Світового Банку.

До чого тут закон? До того, що саме він є ключовою умовою надання кредиту Світового Банку. І саме він є тією найважливішою реформою, за яку нам готові виділити найдешевші гроші в світі. І саме цей закон може потрапити під вето президента.

Чому цей закон важливий? Державні банки в Україні — це проблема. І зараз — це величезна проблема. Більше половини банківського ринку — це державні банки. А в Україні держбанки завжди були годівницями для тих, хто поруч з владою. І тих, хто дуже часто ратує за дешеві доступні кредити. Для себе і своїх друзів. Вони ці кредити брали, повертати ніхто і не думав. В результаті, не рахуючи Приватбанку, держава витратила на підтримку держбанків за останні 10 років близько 10 млрд доларів. Це гігантська сума. Трохи менше 10% від ВВП країни. І майже третина річного бюджету. Складно уявити, скільки лікарень або шкіл можна було б побудувати за ці гроші. І зрозуміло, що пиляти таку суму хочуть дуже багато.

І таку дірку, звичайно ж, треба заткнути. Як? Реформа корпоративного управління, яка, включає в себе перш за все створення незалежних наглядових рад. Потім в капітал банку повинні будуть увійти міжнародні інститути, такі як ЄБРР, що дозволить підвищити прозорість банків і мінімізує корупційні ризики. Але найперший етап — незалежна наглядова рада. І поки така створена тільки в Приватбанку. На черзі Ощадбанк, Укрексімбанк.

А чому раптом частка президента в комісії менше?

Зараз цьому процесу загрожує вето. Через божевільні як для економіки причини. По-перше, це чергова боротьба за повноваження. А чому раптом частка президента в комісії менше? Ось на що плювати економіці, інвесторам, так це на те, в якій частці розподіляються місця в комісії по відбору наглядової ради між президентом і прем\’єр-міністром. Ті наглядові ради, які вже були відібрані, поки викликають лише оплески. Тож для інвесторів або кредиторів робота комісії в такому складі — не проблема. Тим більше, це світова практика. Тим більше, адже Кабмін є власником, юридично, цих банків. Але заморочуються з цього приводу тільки на Печерських пагорбах.

А по-друге, є ще один божевільний аргумент, яким намагаються обгрунтувати необхідність вето. Це «закон прийнятий в поспіху». Закон прийняли чи з четвертого, то чи з третього разу. Навіть дивно, що депутати за нього проголосували. Якщо його зараз ветують, то ймовірність повторного успіху вкрай мала. Занадто болісне впровадження корпоративного управління для багатьох депутатів. Тому не вірте, якщо вам будуть говорити, що закон прийняли поспішно і тому там є недоліки. Цей закон намагалися прийняти роками. І писали його спільно з тим же Світовим Банком, ЄБРР і МВФ. Все вичитано до коми. А причина одна — годівниця. Від якої дуже важко відірвати українських чиновників. Тому там було все, що завгодно, але не поспіх. Але отримавши вето, ми дамо комусь фору ще на кілька років. І ці кілька років, коли без поспіху депутати думатимуть, голосувати їм чи ні, можуть дуже дорого коштувати українському платнику податків. Це той випадок, коли фраза «час — гроші» актуальна як ніколи.

Зривати кредит від Світового банку саме зараз — вершина ідіотизму. З одного боку, скоро ми очевидно отримаємо транш МВФ і це розблокує співпрацю зі Світовим Банком. З іншого боку — транш МВФ нам потрібен не сам по собі, а як сигнал іншим кредиторам. Сигнал про те, що Україні можна давати гроші. Тоді ми зможемо рефінансувати валютні зобов\’язання і вирішити питання з дефіцитом бюджету. Так ось, з іншими кредиторами не так все просто. А значить, вкрай важливим стає отримання грошей від офіційний кредиторів, Світового Банку та ЄС. І позбавляти себе цих грошей — самогубство. Верх самогубства. І вершина дурості для влади, які можуть прийняти хворобливі з політичної точки зору рішення (зростання тарифів) і почати формувати антикорупційний суд (проти якого відчайдушно боролися українські еліти), але не отримати за це нічого. Хоча ні, отримати. Проблеми. Проблеми з пенсіями, з гривнею, з бюджетом в цілому. І вето на закон може стати вето на економічне зростання і валютну стабільність.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU