hronika.info
Ярослав Пешек
Все статьи автора
Мнения

Про смерть в Афганістані

Найтрагічнішим було 8 липня 2014 року.

У неділю 5 серпня 2018-го близько 6:30 ранку за місцевим часом у східно-афганській провінції Парван, поблизу військової бази НАТО «Баграм» було скоєно вбивство патрульних чеських солдатів. Терорист-самогубець атакував за допомогою вибухового пристрою, притиснутого до його тіла. Унаслідок потужного вибуху на місці загинули Мартін Марцина, Каміл Бенеш та Патрік Штєпанек.

Трагічність наслідків вибуху посилили особливості ландшафту, де стався інцидент. Нападники обирали щільно забудовану місцевість, там патрульні чеські солдати разом із американцями та афганцями були змушені залишити важку техніку й далі патрулювати пішки. Зненацька за кілька метрів від групи невідомий перехожий віком до 18 років скоїв вибух. Його сила була настільки потужна, що розтрощила навколишні стіни. Загалом із 1989-го чеська армія під час миротворчих операцій втратила 28 військовослужбовців.

Найтрагічнішим було 8 липня 2014 року в тому ж таки Афганістані з п’ятьма жертвами вибуху. Під час цього ретельно спланованого терористичного акту три чехи загинули на місті, а один американський і двоє афганських колег дістали дуже серйозні поранення. За останніми даними, в Афганістані проходять службу 249 чеських військовослужбовців. Чеський контингент, що дислокується на військовій базі «Баграм», задіяний в операції під проводом НАТО «Рішуча підтримка».

Для двох згаданих вище військовослужбовців це була перша закордонна місія, а для третього вбитого чеха, ротмістра Мартіна Марцина, уже п’ята. Він двічі служив у Косові й тричі виїздив до Афганістану. Згодом відповідальність за вчинення теракту взяв на себе ра­дикальний ісламістський рух «Талібан», який влаштовує терористичні акти проти членів місії НАТО та афганських сил безпеки.

ЧЕСЬКІ ЗБРОЙНІ СИЛИ ЗАТВЕРДИЛИ ПЛАН ЩОДО УЧАСТІ В ЗАКОРДОННИХ ВІЙСЬКОВИХ МІСІЯХ НА НАЙБЛИЖЧІ ДВА РОКИ. ОДНАК СМЕРТЬ ТРЬОХ ЧЕСЬКИХ СОЛДАТІВ МОЖЕ СПРОВОКУВАТИ РІЗНИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ТА ПОПУЛІСТСЬКИЙ ТИСК ЗАДЛЯ КОРИГУВАННЯ ЦИХ ПЛАНІВ

Протягом першого півріччя поточного року найбільше людей загинуло саме в Афганістані. ЗМІ оприлюднюють повідомлення про вбивства практично щодня. «Талібан» контролює велику частину території, але вони не єдині, хто причетний до терору. Наприклад, минулого тижня в шиїтській мечеті на сході країни вчинив бійню терорист-смертник, унаслідок чого 39 осіб загинуло та 80 було поранено. Згодом відповідальність за вбивство взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава» («ІД»). Прибічники «ІД» намагаються створити в Афганістані власну провінцію Хорасан. Після падіння Халіфату в Іраку та Сирії вони розглядають передгір’я Гіндукуш як місце своєї майбутньої діяльності.

Напад на чеських військових поблизу «Баграма», між іншим, нагадав нам, що військова база тут була створена вже в 1980-х, і саме Радянською армією. Увічнив її російський публіцист Олєґ Єрмаков у своїй книжці «Повернення в Кандагар», у якій, зокрема, описує характерний запах, що поширювався довкола цієї бази. Він надходив від цинкових трун із мертвими військовослужбовцями 40-ї радянської армії.

Чеські збройні сили затвердили план щодо участі в закордонних військових місіях на найближчі два роки. Однак смерть трьох чеських солдатів може спровокувати різний політичний і популістський тиск задля коригування цих планів. Частина командирів чеської армії та деякі політики вже висловили побоювання щодо можливості зловживання емоційною ситуацією з боку традиційних противників міжнародних військових місій. Зокрема, Комуністична партія Чехії та Моравії і Партія прямої демократії виступають проти участі чеських військовослужбовців у закордонних місіях.
Чеську Республіку сьогодні заполонила хвиля солідарності та співчуття починаючи від військових еліт, політиків, аж до іноземних партнерів. Начальник штабу армії Чеської Республіки назвав загиблих солдатів героя­ми, які брали участь у боротьбі з тероризмом за межа­ми ЧР, і вся країна повинна ними пишатися. Щодо визнання заслуг загиблих чеських бійців висловився також головнокомандувач військ НАТО в Афганістані Джон Ніколсон. На його думку, їхня жертва зміцнить рішучість союзників у боротьбі з тероризмом.
У заходах ушанування пам’яті на території Чеської Республіки після репатріації останків солдатів узяв участь президент і верховний головнокомандувач збройними силами Чеської Республіки Мілош Земан.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU

Как выбрать натуральный препарат для эффективного похудения

OSHU

Одяг великих розмірів: стиль і краса без обмежень

OSHU