hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Восени черги по субсидію будуть кілометровими

Лаяти потрібно у першу чергу себе.

Днями моїй мамі перетелефонували із соцзахисту та попросили прийти і переоформити субсидію.

На її здивоване запитання: «Для чого це робити зараз, адже до кінця кампанії з переоформлення лишається ще декілька місяців?» працівник соцзахисту сумно пожартував: «У нас таких як ви, не переоформлених, лишається більше 4 мільйонів. Уявляєте, що буде творитися восени, коли ви всі одночасно до нас прийдете?»

Мама мудра жінка, за день оперативно зібрала всі довідки, і вчора за 15 хвилин все переоформила.

Тому, друзі, якщо у вас є родичі які отримують субсидії, дуже рекомендую вам порадити їм піти «шляхом моєї мами». Краще вони витратять 15 хвилин зараз, ніж вистоюватимуть кілометрові черги через місяць.

Ще одна причина — відсутність ефективного поетапного планування переоформлення субсидій з боку місцевих управлінь соцзахисту. Ця кампанія мала б включати інформаційну та роз\’яснювальну роботу.

Поки маємо ситуацію, коли із 6 млн людей з правом на субсидію переоформили її лише 2,6 млн. Тому у вересні-жовтні нас очікуватимуть чергові черги і маса незадоволених людей, які лаятимуть владу.

Хоча лаяти потрібно у першу чергу себе – за несистемність і не далекоглядність. Але звісно, отримувачі не стануть цього робити. Більшість із них не зроблять жодного висновку і наступного року знову потраплять у подібну пастку.

Субсидія це нормальна світова практика, для соціальних держав.

Видатний лібертаріанець Каха Бендукідзе неодноразово наголошував: на перехідних етапах, коли відбуваються структурні реформи економіки, держава зобов\’язана підтримувати своїх громадян, надаючи їм субсидії. Це дозволяє зменшити соціальну напругу в країні та продовжувати реформи попри критику з боку популістів.

Мінус тільки один – система нарахування і перевірки субсидій лишається ще достатньо забюрократизованою і довгою.

Тому уряду необхідно і далі продовжувати працювати над спрощенням подачі/переподачі документів.

Можливо, Мінсоцполітики для цього варто створити спеціальний веб-портал, де будуть індивідуальні кабінети отримувачів субсидій. Цей портал можна запаралелити з усіма нині існуючими реєстрами (власності, земельного, корпоративних прав, податкового). Це дозволяло б в режимі реального часу робити звірки доходів/видатків субсидіантів і в автоматичному режимі продовжувати або скасовувати право на субсидії.

Ну і звісно працювати над втіленням монетизації пільг. Ця ідея обговорювалася вже давно і для її запуску майже все готово.

Моя мама отримує субсидію останні два роки в одному з районів Києва. Ніколи не мала проблем ні з оформленням, ні переоформленням. Можливо через те що місцеве управління соцзахисту вірно побудувало інформаційну кампанію — обдзвонити і запросити всіх прийти і переєструватися раніше поки не розпочався ажіотаж.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU