hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Що буде з курсом гривні

Та з чим не варто затягувати.

Як заявляв Національний банк України, міжнародні резерви держави на 1 серпня складали 17,75 мільярда доларів, скоротившись за липень на 1,3% або на 229,7 мільйона доларів.

Причина зниження – здійснення платежів за державним боргом в іноземній валюті.

Оскільки у цьому році нам потрібно погасити ще майже 5 млрд доларів, ситуація з курсом буде тільки погіршуватися. Це означає, що без траншу МВФ у розмірі 1,9 млрд доларів нас імовірно може очікувати дефолт і долар по 50-60 грн, а на існуючу зарплату можна буде купити в 2-3 рази менше їжі і товарів.

Уникнути цього дуже просто – потрібно підняти ціну на газ для населення. Водночас, якщо ми піднімемо ціну на газ на 60%, як того вимагає МВФ, це означатиме, що Уряд автоматично повинен буде знайти додаткові кошти на субсидії громадянам. А отже нас імовірно чекатиме й незапланована «дірка» у бюджеті, яку не зрозуміло як перекривати.

Поки можновладці шукають вихід, долар у серпні плавно перескочив психологічний рубіж у 27 грн (а ближче до вересня – вже й всі 28) та продовжує потихеньку зростати. На негативні «курсові коливання, продовжуватимуть впливати й інші фактори – активне проведення компаніями операцій по перерахуванню дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 млн доларів) і вихід нерезидентів з ОВДП (з початку липня обсяг ОВДП у портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 млрд грн)».

Як результат, вже на 13 серпня курс гривні до долара зупинився на рівні 27,24 гривні, а гривні до євро встановлений на рівні 31,21 гривні. 4-го ж вересня ці цифри склали вже відповідно 28,38 та 32,94 гривні.

Подібне не зрозуміле очікування призводить до того, що окрім траншу від МВФ у нас продовжує бути заблокованою допомога від Євросоюзу в розмірі 1 млрд доларів та майже аналогічний транш від Світового банку.

То може краще все ж таки не затягувати і прийняти рішення по ціні на газ максимально швидко, аніж спокійно очікувати тотального колапсу економіки?

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU