hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Україна і світ: що трапилось 18 вересня

Про найважливіші події.

Ангела Меркель та Гайко Маас продемонстрували усвідомлення ролі Росії у конфлікті на Донбасі. Російська делегація постаралася використати у власних цілях конференції ОБСЄ у Варшаві. Європейський Парламент вирішив повернути до демократії Угорщину. У Росії набувають неабиякої популярності відео-інтерв’ю та звернення. Путін використав «Восток-2018» для демонстрації власного розуміння світової політики. РПЦ суттєво понизила рівень відносин з Вселенським патріархом. Курт Волкер у Києві був реалістичним.

Німеччина на правах ключового європейського політичного гравця задає тональність у оцінках світових подій. До думки Берліну прислухаються у всьому світі, тому і Ангела Меркель, і міністр закордонних справ Гайко Маас активно коментують ситуацію у Європі та світі. Канцлер під час зустрічі у Литві з військовослужбовцями бундесверу, що перебувають там, наголосила на ролі Росії у дестабілізації ситуації на пострадянському просторі. Маас, який у минулу п’ятницю зустрічався у німецькій столиці з Сергієм Лавровим, впевнений, що саме від позиції Кремля залежить припинення війни в Сирії та на Донбасі.

Російське керівництво тішить себе думкою, що воно вже підлаштувалося під санкційний режим, тому зможе вести себе як звично. Про це, зокрема, свідчить і поведінка російської делегації та її українських сателітів на конференції ОБСЄ у Варшаві. Та й відео-інтерв’ю Петрова та Боширова, яких британські спецслужби підозрюють у отруєнні Сергія та Юлії Скрипалів, виглядає дешевою опереткою для внутрішньоросійського використання. Там постійно посилюють ефект «фортеці в облозі» для власних громадян, а незгодним дають можливість почути загрози безпосередньо від керівника Росгвардії Золотова.

Одного з послідовних путінферштеєрів, Віктора Орбана, спіткала невдача: Європейський Парламент розпочав процедуру накладення санкцій на Угорщину, яка може вилитися у позбавлення країни голосу у Раді ЄС. Це означає, серед іншого, обмеження доступу до бюджету Європейського Союзу. Орбан обурюється, обіцяє кроки у відповідь, Польща та Чехія оголосили про підтримку Угорщини, а тріщина у відносинах між Старою та Центральною Європою розширилася на радість Росії.

Навчання «Восток-2018» виявилися не лише показовою демонстрацією військової сили РФ, реальний обсяг якої суттєво менший за задекларований. На тлі зауральських військових маневрів Путін запропонував прем’єру Японії Сіндзо Абе підписати до кінця 2018 року мирний договір «без попередніх умов». Читай – не враховуючи долі Курильських островів, на що офіційний Токіо відповів зрозумілою відмовою. Насправді подібні дії – пропозиція мирного договору на тлі військових маневрів відзначали швидше дипломатію ХІХ століття, а не ХХІ.

Власне, як і пониження рівня відносин між РПЦ та Вселенським патріархатом. У Москві добре розуміють, що втрачають статус найпотужнішої православної церкви у світі, тому намагаються у різні способи зарадити цьому. Виходить не надто переконливо, неефективно, але зупинитися у Кремлі, який спрямовує активність РПЦ у цьому питанні, вже не спроможні.

Спецпредставник Державного департаменту США Курт Волкер вдесяте побував в Україні, де нагадав про доцільність пролонгації дії закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО та висловив обгрунтовані сумніви щодо зміни російської позиції до президентських виборів в Україні. Разом з тезою про покладання Вашингтоном відповідальності за долю конфлікту на Росію, яку американський дипломат висловив в інтерв’ю DW, можна констатувати формування чіткої позиції США щодо перспектив врегулювання конфлікту на Донбасі.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU