hronika.info
Виталий Портников
Все статьи автора
Мнения

Скоріше Фінляндія стане Україною

Ніж Україна – Фінляндією.

«Росіяни ясно дали зрозуміти, що за нашим кордоном вони бачать фінів. Якщо б ми були в НАТО, вони побачили б ворогів. Це їхня позиція», — зазначив президент Фінляндії Саулі Нііністьо у інтерв\’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ці слова фінляндського президента, які базуються на його численних зустрічах і розмовах з російським колегою, ще раз нагадують про те, як Володимир Путін і його оточення бачать сучасний світ і як вони уявляють собі майбутнє. Я б сказав, що вони уявляють собі майбутнє як минуле. Як відновлення Радянського Союзу в усій повноті його території і сфер впливу, — пише Віталій Портников для espreso.tv.

Росія Єльцина просто не змогла перешкодити прийняттю до НАТО колишніх країн Варшавського Договору, вплив на яких Москва вважала своєю природною «здобиччю» після перемоги союзників над нацистською Німеччиною. Росія Путіна категорично заперечувала проти приєднання до НАТО країн Балтії, однак теж не багато могла зробити, щоб перешкодити цьому процесу. Однак саме в цей час — і на тлі підвищення нафтових цін — в Москві приходять до думки, що для майбутньої імперії потрібно врятувати все те, що можна ще врятувати.

І для такого порятунку неприєднання потрібної країни до НАТО — важлива умова, бо ж Росія не хоче вступати у відкритий військовий конфлікт з цивілізованим світом. Вона хоче перемагати за допомогою гібридних війн і спеціальних операцій.

До України і Фінляндії тут, звичайно ж, різні підходи. Україна залишила імперію зовсім недавно, тому завдання Кремля — повернути її як територію, зробити частиною прообразу нової держави — Євразійського Союзу (можливо, без західних областей, які розцінюються як подразник). Ось чому в Кремлі так реагують навіть не на прагнення України вступити до ЄС і НАТО, а на банальну угоду про асоціацію з ЄС.

Просто не повинні бути підписані документи, які будуть ускладнювати анексію української території, які надають Україні вид справжньої, а не тимчасової держави.

В цьому є логіка: президент Путін спочатку змусив президента Вірменії Сержа Саргсяна відмовитися від угоди про асоціацію з ЄС, а потім змусив Вірменію до вступу до Євразійського економічного союзу — не зважаючи на очевидний опір інших російських сателітів, Білорусі і Казахстану. Той самий сценарій готувався і для України — але завдяки Майдану мишоловка зачинилися тільки для Вірменії.

Фінляндія залишила Російську імперію 100 років тому, прихильники її незалежності перемогли місцевих більшовиків відразу після Жовтневого перевороту і ще через 20 років, під час кровопролитної «зимової війни». Тому після Другої Світової війни Москва зберегла державний суверенітет Фінляндії і навіть не стала нав\’язувати їй комунізм. Платою за це стала так звана «фінляндізація» — залежність Гельсінкі від Москви у зовнішній політиці і економіці, обмеженість в критиці політики СРСР.

Фінляндія займала особливе місце в сфері впливу СРСР — і, якщо зважати на позицію Путіна, він захотів її на це особливе місце повернути. Зрозуміло, після того, як покінчить з Україною.

Євросоюз в такій ситуації не є проблемою. А ось НАТО — проблема. І в Москві прекрасно це розуміють. А в Гельсінкі — якщо дивитись на слова президента Фінляндії і на соціологічні опитування, під час яких більшість фінів продовжують виступати проти приєднання до НАТО — ні. Тому що спрацьовує синдром «фінляндізації» — якщо не злити Путіна, він тебе не зачепить.

А все рівно навпаки. Потрібно чинити опір. Потрібно вступати до НАТО в прискореному порядку, поки Путін ще не може цьому перешкодити. Це — найвірніший шлях до порятунку.

А «фінляндізація» нікого більше не врятує. Ані фінів, ані українців. Політика угодовства з агресором може привести тільки до втрати суверенітету країни, політична еліта і суспільство якої не здатні до правильної оцінки ризиків і загроз.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU