hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

YES: без важких компромісів

Декілька думок з приводу форуму.

Хоча Віктор Пінчук пропонував на межі 2016-2017 років «важкі компроміси», зокрема, відмову від європейської та євроатлантичної інтеграції України, форум YES (Yalta European Strategy) продовжує лишатися бажаним майданчиком для українських політиків. Тим більше на тлі підготовки до президентських перегонів.

Секрет успіху форуму від Пінчука доволі простий – він збирає під одним дахом впливових та цікавих людей. Щоправда, чимало представників Заходу мають приставку екс- до своїх численних регалій. Українські ж політики намагаються протестувати власні ідеї на представниках західної аудиторії. Проте не всі: наприклад, голова Верховної Ради Андрій Парубій ані минулого року, ані цього запрошеним для виступу на форумі YES не був.

Петро Порошенко як діючий президент відкривав перший робочий день YES. Для нього це далеко не перший форум, він почувається на цьому майданчику впевнено. Глава держави нагадав про прихід інвесторів, зокрема, саудівської компанії SALEC, яка купила активи українського агрохолдінгу «Мрія», акцентував увагу на видачі 10-мільйонного біометричного закордонного паспорта громадянина України, що стало практичним виміром безвізового режиму з ЄС.

Порошенко вважає, що нині Україна переживає процес деколонізації, який проходить непросто. Він покладає помітні надії на томос про автокефалію Української православної церкви, наголошує, що Україна з ЄС та НАТО мають одне до одного обопільний інтерес. На думку президента, дії Росії становлять загрозу всьому світу, а Кремль не зацікавлений побачити його у другому турі президентських виборів.

Схоже, Петра Олексійовича надихнули дані спільного соціологічного дослідження, яке провели КМІС, Центр Разумкова та SOCIS. У ньому хоча і зберігається лідерство Юлії Тимошенко, проте Порошенко вийшов на друге місце, хай і в групі кандидатів з приблизно однаковим рейтингом. Глава держави веде все більш активну виборчу кампанію і сподівається на зростання популярності.

Юлія Тимошенко встигла відреагувати на критику на її адресу новою серією бордів, де вона віддає належне НАТО та Європейському Союзу. Лідер «Батьківщини» вправно підхопила частину президентської риторики, тим самим мінімізуючи простір для критики з боку прихильників Порошенка. Вона наголосила на неприпустимості капітуляції у протистоянні з Росією. Цікаво, що леді Ю не зуміла пройти повз улюблену тему – газову, під час виступу вона пообіцяла створити ринок газу в Україні після свого обрання президентом, не уточнюючи, як подібні прагнення кореспондуються з повноваженнями глави держави.

Ще двоє вірогідних кандидатів у президенти, Анатолій Гриценко та Святослав Вакарчук, виступили, як кажуть, у своєму репертуарі. Лідер «Громадянської позиції» намагався бути підкреслено раціональним, і через це не потішив YES-івське зібрання родзинкою. Модератор панелі, ведучий програми Hard Talk на ВВС Стівен Сакур навіть зауважив, що політик не торкнувся у своїй промові ситуації у Криму та на Донбасі. Святослав Вакарчук, політичною кар’єрою якого, як подейкують, опікується Віктор Пінчук, підкреслив, що готовий до публічності політика, проте не уточнив, на які саме вибори збирається. Схоже, статус «кандидата надій» тішить самолюбство відомого співака та лідера громадської думки.

Цікаво, що про наміри повернутися до активного політичного життя заявив минулого тижня генеральний прокурор Юрій Луценко. Той має наміри будувати сильну правоцентристську політичну силу. Не виключено, що з Віталієм Кличком. Луценко не приховує, що він генпрокурор з політичним бекграундом, обіцяє повторно внести подання на членів «Опозиційного блоку» та не приховує власного скепсису щодо діяльності НАБУ та його директора Артема Ситника. Втім, протистояння між класичними та недавно створеними правоохоронними органами для України вже стало звичним.

На господарстві залишиться і Володимир Гройсман, який під час виступу на YES наголосив, що не має президентських амбіцій. Для прем’єр-міністра наразі куди важливішим виглядає своєчасне ухвалення Державного бюджету на 2019 рік та завершення переговорів з місією МВФ про розміри підвищення ціни газу для населення. Гройсман визнає невідворотність цього підвищення, проте прагне уникнути надмірного зростання ціни. Політична кон’юнктура для глави уряду нині не надто сприятлива.

Ще один цікавий учасник YES – голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв, який наголосив, що Європейський Союз продовжує шукати варіант, який був би компромісним для Росії та України. За словами Коболєва, запуск NordStream-2 спровокує втрату Україною до 3 мільярдів доларів надходжень та може стати каталізатором повномасштабної російської агресії проти нашої держави.

Участь у форумі YES стала 10-м візитом спеціального представника Державного департаменту Курта Волкера в Україну. Американський дипломат активно опікується проблемою врегулювання конфлікту на сході України, і у цьому контексті радить Верховній Раді продовжити дію закону про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО. Волкер має сумніви, що Росія змінить свою позицію до президентських виборів в Україні. Він підкреслив, що Росія не повинна визначати майбутнє своїх сусідів, а США готові вести переговори про постачання нових різновидів зброї Україні. Позиція представника Держдепу помітно дратує Російську Федерацію, адже той не соромиться постійно нагадувати, що м’яч у питанні врегулювання конфлікту на Донбасі перебуває на російській стороні.

Проведення Форуму YES супроводжується ритуальним побажанням «Наступного року в Ялті». Проте тема повернення Криму звучала не надто голосно. Це свідчить про брак у української політичної еліти можливості вирішувати складні завдання на основі дотримання національних інтересів та усвідомлення конкурентного характеру сучасного світу. Цьому, очевидно, належить навчитися, причому в умовах, максимально наближених до реальних, адже темпи розвитку світу не дозволяють Україні розраховувати на поблажливість оточуючого світу.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU

Как выбрать натуральный препарат для эффективного похудения

OSHU

Одяг великих розмірів: стиль і краса без обмежень

OSHU