hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Прорив по різних напрямах та геополітичний чардаш

Основні події світу.

Україна демонстративно провела свої військові судна під Керченським мостом та продемонструвала рішучість створити військово-морську базу у Азовському морі. Став у пригоді договір 2003 року про Азов як внутрішні води Росії та України. Хоча російські військові кораблі постійно перебували поряд з «Донбасом» та «Корцем», безпосередньо завадити їх руху до пункту призначення вони не ризикнули.

Демонстрація військово-морського прапора у даному випадку має неабияке значення, оскільки Україна дала відповідь численним провокаціям ВМФ РФ та прикордонників сусідньої держави у акваторії Азовського моря. Не менш важливим виглядає внесення Генеральною Асамблеєю ООН до порядку денного своєї щорічної сесії питання про ситуацію на окупованих територіях України. Проти висловилися всього 13 країн, очевидно, що у дискусії з цього питання візьме участь Петро Порошенко.

Тішить і впевненість Вселенського патріарха Варфоломія у праві Української православної церкви отримати автокефалію, про що він заявив 23 вересня. Наближається засідання Синоду Константинопольського патріархату, і шанси на надання Томосу є високими.

Намагання Росії приховати наслідки агресивних дій спричиняє зворотні наслідки. Виголошена російськими військовими версія загибелі МН17 у липні 2014 року у небі на Донбасом не викликала у міжнародних розслідувачів нічого, крім подиву. До того ж Росія втратила літаючий радар Іл-20 під час нальоту ізраїльських ВПС на авіабазу Латакія. Його було збито вогнем сирійських сил ППО, проте відповідальність за інцидент у Москві покладають на Ізраїль.

Угорщина демонструє прагнення максимально загострити відносини з Україною. Схоже, що скандал з присягою мешканців Закарпаття на вірність Угорщині у Береговому та гострі заяви міністра закордонних справ Сійярто мають на меті єдину мету: компенсувати для угорських громадян проблеми офіційного Будапешта у відносинах з Європейським Союзом, які стають все більш очевидними. Проте ця ставка Віктора Орбана може не зіграти, як і реверанси угорського прем’єра та команди партії «Фідес» перед Кремлем.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU