hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

У 2019-му імпорт енергетичного вугілля складе 800 млн доларів

І середня ціна складе більше 130 дол. з усіма складовими.

Імпорт вугілля і потрібен енергетиці України, і залишається основною проблемною точкою для ТЕС і ТЕЦ. У другій половині 2018 року темп імпорту вугілля скоротився. Адже ціна на вугілля підскочила – як і нафту, газ, бензин, дизель, пропан-бутан. Зараз ціна вугілля вже коливається у коридорі 100-110 дол. за тону. Це, до речі, майже на 30 доларів дорожче ціни, яка закладена у оптово-ринкову ціну електроенергії. Да, то-то я думаю, що зараз критики методики розрахунку вартості вугілля, яку вони ж назвали «Роттердам плюс» — зачаїлись і особливо багато не говорять.

Адже дійсно у тарифі для ТЕС сьогодні середня вартість вугілля становить 83 дол. А в умовах вільного ринку споживачі платили би вже більшу ціну за електроенергію, оскільки формули «Роттердам плюс» не було би і ціна вугілля в тарифі була би 110 дол.

На жаль, сумна тенденція росту вартості енергоносіїв залишається. Скоріше за все у 2019 році вугілля буде коштувати також не менше 100 дол, а то й вище. Уже на біржах «тестують» ціни і 120 і 130 дол за тонну вугілля.

Що це значить для України? У 2019 році імпорт вугілля складе також мінімум 6 млн. т. І середня ціна складе більше 130 дол. з усіма складовими. Отже, у грошовому еквіваленті це буде коштувати для ТЕС і ТЕЦ мінімум 800 млн. дол. – максимум 900 млн. дол.

У цьому році при ціні вугілля 83 дол у тарифі імпорт вугілля мав би скласти лише 500 млн. дол. Але по факту середня імпортна ціна вугілля вже перевищила 110 дол. І у 2018 році сума імпорту вугілля буде становити не менше 600 млн. дол.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Ледниковые периоды на Земле: сколько их было и смогут ли люди пережить грядущие

Георгий Юрьев

Ученые выяснили, почему люди зевают: это имело важное значение для наших предков

Георгий Юрьев

Украина рискует остаться без бензина: как исправить ситуацию

Анна Мартынова