hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Зелене світло для автокефалії, маневри євроскептиків та поразка РФ у ПАРЄ

Три головні події світу.

Священний Синод Вселенського Патріархату відкрив шлях до отримання Українською православною церквою автокефалії.

У Кремлі відреагували на рішення Фанару показовим засіданням Ради безпеки на чолі з Путіним. Спроби «путінферштеєрів» добитися повернення російської делегації до ПАРЄ зазнали краху. Євроскептики заявили про себе у різних куточках Європи.

Боротьба за автокефалію Української православної церкви вийшла на новий виток. Протягом трьох днів засідання Священного Синоду Вселенського Патріархату не бракувало різних повідомлень, однак офіційна позиція Фанару виявилася чіткою: продовжити процес надання автокефалії, зняти анафему з очільників УПЦ (КП) та УАПЦ та відновити ставропігію Вселенського Патріархату у Києві. Тепер ініціаторам створення помісної церкви потрібно провести об’єднавчий собор та створити підстави для отримання Томосу. Патріарх Філарет впевнений, що це можливо зробити ще у 2018 році.

У Росії на рішення Вселенського Патріархату відреагували істерикою на федеральних телеканалах та проведенням Ради безпеки за участю Путіна. Нервова реакція зрозуміла, як і обіцянка «захищати православних» в разі надання Томосу Українській православній церкві. Щоправда, у російського керівництва і без православних справ не бракує проблем – це і рішучість низки країн ЄС вимагати посилення санкцій для РФ за використання хімічної зброї, і ситуація в Інгушетії.

Кремль спіймав облизня і у ПАРЄ, де спроби ухвалити зміни до регламенту, які могли б сприяти поверненню російської делегації, провалилися через активну позицію української делегації та низки європейських депутатів. Тактика російського батога і пряника щодо керівництва ПАРЄ себе не виправдала, і генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що наступного року російської делегації у ПАРЄ не буде.

Проте це не означає, що Росія відступиться від власного прагнення політично дестабілізувати Старий Світ. Минулого тижня про спільний похід на вибори до Європарламенту оголосили італійський віце-прем’єр Маттео Сальвіні та лідер «Національного об’єднання» з Франції Марін Лє Пен. Вони пропонують замінити ЄС «Європою націй». Ці політики не приховують симпатій до Володимира Путіна, не виключено, що допоможе їм у боротьбі за голоси виборців колишній радник Трампа Стівен Беннон. Лідери Вишеградської четвірки також нарікають на надмірне втручання Брюсселя у їх внутрішні справи, а Ярослав Качинський та Віктор Орбан цілком можуть знайти спільну мову з іншими популістами та консерваторами.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU