hronika.info
Мустафа Найем
Все статьи автора
Мнения

Помилки ще можна уникнути

Про створення реєстру судових експертиз.

У Верховній раді розглядатиметься законопроект, який пропонує створити «Єдиний державний реєстр судових експертиз», в якому можна буде знайти інформацію про будь-яку експертизу в будь-якій кримінальній справі із вказанням усіх даних: прізвища експертів, дати експертиз, їх види, дані медичного обстеження тощо. Реєстр пропонується віддати під керівництво Міністерства юстиції, яке і буде вирішувати, яку інформацію вносити до реєстру і кому давати до нього доступ.

На практиці це може призвести до необмеженого витоку інформації про важливі для розслідувань експертизи та можливість фігурантам справ через реєстр контролювати розслідування проти самих себе.

Сьогодні цієї помилки все ще можна уникнути. Проти створення цього реєстру вже виступили Transparency International Ukraine та НАБУ. Ми вже зареєстрували відповідні поправки, і я дуже сподіваюсь, що сьогодні комітет врахує їх, готуючи законопроект до другого читання.

P.S. Іронія долі полягає ще й у тому, що тим самим законопроектом про реєстри пропонується виправити славнозвісні поправки Андрія Лозового до КПК, які значно ускладнили розслідування усіх кримінальних злочинів — від корупційних до побутових. Під пресингом несамовитого гніву слідчих та родичів вбивств та зґвалтувань, цю помилку виправляють. АЛЕ залишають ту саму шпаринку і ускладнення для фігурантів корупційних, економічних та службових злочинів.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU