hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Транш МВФ і зростання ціни на газ

Чи можливо було уникнути цього кроку.

У п’ятницю з різницею у кілька годин відбулося дві події: Уряд на екстреному засіданні підняв ціну на газ для населення на 23,5% а МВФ повідомив про нову програму stand-by для України на суму 3,9 мільярдів терміном на 14 місяців.
Чи можливо було уникнути цього кроку?

Україна протягом наступного року має погасити зовнішніх боргів на суму 17 млрд доларів (5 млрд у 2018 та 12 млрд у 2019). Оскільки ця сума дорівнює всьому золотовалютному запасу країни очевидно, що без зовнішніх запозичень ми цього зробити не можемо. було два варіанти: брати кошти під 9% у незалежних кридиторів або під 1,5% у МВФ. Відповідь очевидна — кредити МВФ вигідніші. Але для їх отримання ми мали виконати кілька умов, ключова з яких підняття ціни на газ для населення.

Нагадаю, МВФ вимагав підняття на 60% Уряд наполягав на 23,5%. Судячи з учорашньої двоходівки МВФ пішов на поступки принциповій поиції Уряду і погодився на це мінімальне підняття, що дало можливість уникнути країні дефолту на початку наступного року.

Чи відчує це подорожчання населення?

Ні — оскільки існуюча система субсидій все компенсує з Державного Бюджету. Звідки кошти в бюджеті? Все просто — Уряд зобов’язав Нафтогаз передавати до бюджету замість 75% — 90% прибутку. Логічний крок особливо після скандалу із не прозорими закупівлями та надпреміями. Окрім того після зростання ціни на газ для промисловості коштів у Нафтогазу лишається достатньо для розвитку та ефективного функціонування.

Що це означає для України:

1) Цей транш розблоковує ще два транші від ЄС та Світовго Банку на загальну суму 2 млрд долари

2) МВФ визнає прогрес у в макроекономічній стабілізації та реформах, а отже Країні відкриваються можливості для виходу на зовнішні ринку запозичень.
Все це дозволить без проблем пройти наступні виборчі пів-року.

Які наступні кроки?

Президент. Економіка не сфера діяльності Президента. Але зі свого боку він може закликати Уряд забезпечити соціальну стабільність, а депутатів проголосувати реалістичний бюджет.

Уряд. Продовжувати бюджетний процес, шукаючи баланс між «хатєлками» депутатів та реальними доходами. Запустити з січня анонсовану програму монетизації пільг, яка дозволить людям отримувати кошти на пряму на свої рахунки. Це дозволить тим хто поставиться розумно і економно отримати додаткові кошти, які зможуть використати на свій розсуд.

Парламент. Ухвалити збалансований бюджету-2019 в другому читанні не пізніше 1 грудня. Маркерами для МВФ буде фіскальна відповідальниість і реалістичний бюджетний дефіцит. Окрім того депутати мають пришвидшитися у прийнятті економічних законів, наприклад «податок на виведення капіталу,» «запуск ринку землі,» тощо.

Суспільство. Впроваджувати у себе енергоефективні технології зменшуючи споживання газу, бути реалістами та зберігати спокій.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU