hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Азов, прем’єрська діалектика та порозуміння по-сусідськи

Три головні події світу.

Політичні позиції прем’єр-міністрів двох країн, що входять до G-7, виявилися протилежними. Петро Порошенко та Олександр Лукашенко намагалися порозумітися у Гомелі під час Форуму регіонів Білорусі та України.

Наближення виборів парламентарії відзначають по-різному. Наприклад, Європейський Парламент, новий склад якого обиратимуть за півроку, ухвалив резолюцію по ситуації в Азовському морі, у якій засудив будівництво Керченського мосту Росією, незаконний видобуток нею ресурсів на українському шельфі та свавільний огляд торговельних суден в акваторії Азовського моря. У Європарламенті планують створити посаду уповноваженого з Криму та Донбасу, який, як виглядає, координуватиме європейську політику щодо гарячих точок України. Зауважу, що Федеріка Могеріні наголосила: ЄС ніколи не визнає анексію Криму. Європейський Парламент, у свою чергу, нагородив Олега Сенцова премією Андрія Сахарова.

Цікавою була зустріч на полях безпекового форуму у Варшаві міністрів закордонних справ України та Угорщини. Петер Сіярто передав Павлу Клімкіну проект угоди про захист меншин, яким офіційний Будапешт не стільки намагається вирішити існуючі проблеми у двосторонніх відносинах, скільки продемонструвати оточуючому світові власну добру волю. Тим часом зрушень у діалозі України та Угорщини не відбулося.

Втім, буде перебільшенням говорити, що Росія перебуває у міжнародній ізоляції. Зустріч Путіна, Ердогана, Макрона та Меркель у Стамбулі, де вони обговорювали долю Сирії – краще тому підтвердження. Лідери європейських країн виглядали статистами на тлі порозуміння двох авторитарних президентів. Зустрівся з Путіним і Джон Болтон – визнаний американський «яструб» відвідав минулого тижня не лише Росію, але і країни Південного Кавказу. Не впевнений, що є прямий зв’язок, проте у президентських виборах у Грузії буде другий тур, хоча правляча «Мрія» активно просувала Саломе Зурабішвілі.

Ставлення до Росії та її пропозицій продовжує залишатися лакмусовим папірцем для багатьох політиків. Італійський прем’єр Джузеппе Конте напередодні візиту до Москви закликав зняти з РФ санкції та повернути її до клубу провідних демократій світу. Таке враження, що у Римі в такий спосіб намагаються вирішити власні фінансові проблеми. Іншої позиції дотримуються у Токіо: прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе наголосив на намірі повернути Курильські острови.

Під час періоду високої турбулентності міжнародних відносин неабиякого значення набувають відносини з сусідами. Для України минулого тижня в пріоритеті була Білорусь, і це підтвердила зустріч президентів Порошенка та Лукашенка у Гомелі під час форуму регіонів. Розмова тет-а-тет лідерів країн змінила прес-конференція, під час якої обидва президенти були у своєму репертуарі: Порошенко говорив про «кордон дружби» між нашими країнами, а Лукашенко наголошував на готовності допомогти у врегулюванні конфлікту на Донбасі, завбачливо оминаючи тему Криму.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU