hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Куди заведе Україну нове об\’єднання

Яке назвали «ЗаЖ*пу».

Підписання угоди між Бойком і Рабіновичем є логічним продовженням переговорів, які тривали між проросійськими силами наприкінці літа цього року.

Коли Медведчук прийшов у «За життя», стало зрозуміло Путін робить ставку не на продовження «гарячої фази» військового конфлікту, а планує встановити свій вплив шляхом дестабілізації ситуації політичними інструментами. Тобто передова гібридної війни переноситься з лінія зіткнення на електоральне поле. Основне протистояння між проросійськими та проукраїнськими силами відбуватиметься на президентських і парламентських перегонах.

Оскільки Путін розуміє, що його явний проросійський кандидат не переможе на виборах президента, він запланував завести у Верховну Раду свою фракцію на базі «За життя» і «Опоблоку», створивши для цього об\’єднання «ЗаЖОпу».

В це об\’єднання він зібрав більшість проросійських політиків, зокрема Медведчука, Рабіновича, групу Бойка-Фірташа-Льовочкіна тощо. Водночас група Ахмєтова-Вілкула не підтримала таку ідею, оголосивши, що це приватна ініціатива Бойка, а не «Опоблоку». А поки всередині «опоблоківців» будуть точитися процесуальна боротьба за контроль над партією, давайте спробуємо спрогнозувати, як змінилася електоральна карта після п\’ятничних подій.

Потенційно проросійський кандидат у президенти від новоутвореного об\’єднання може отримати не більше 15-17%. Це пов\’язано з тим, що після окупації РФ Криму і частини Донецьких і Луганських областей проросійський кандидат просто фізично не назбирається потрібної кількості голосів.

Водночас промосковська фракція «опозиціонерів» у наступному парламенті (разом із мажоратирниками) може складати до 150 депутатів. Таким чином Путін може отримати інструмент блокування будь-яких конституційних змін, що у свою чергу зупинить подальшу євроатлантичну інтеграцію України.

Якщо ви не вірите, що в Україні є не менше 15%, які готові голосувати за Медведчука і Ко, то уважно поспостерігайте за виборцями південно-східного регіону. У минулому це переважно електорат Партії регіонів, зараз це ті люди, які вважають що країна рухається «не у правильному напрямку» і Росія не винна у війні на Донбасі і окупації Криму.

На жаль, на фоні об\’єднання проросійських сил постмайданні політики продовжують між собою ворогувати, дроблячи між собою дезорієнтований та демотивований проєвропейський електорат. За таких умов «ЗаЖОпу» має прекрасні шанси у наступному парламенті розвернути Україну з євроатлантичного напрямку на курс, який звучить в унісон із назвою їх об\’єднання.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

OSHU

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU