hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

Відкритий виклик РПЦ

З нею все ясно, як Божий день.

Вчорашнє водіння кози по Києву від Лаври до Українського дому стало ще одним приниженням інституції президентства. І ще одним підтвердженням мого побоювання, що бригада піарників імені Порошенка цілком неготова долати ті проблеми, які виникатимуть в процесі створення автокехфальної церкви.

Першим подзвоном став договір зі Вселенським Патріархатом. Наскільки учасникам процесу отримання Томосу потрібно не довіряти один одному, щоб прагнути письмових гарантій? І чи можна братися за такі надскладні теми, як Томос, з таким рівнем недовіри партнерів один до одного?

Та й взагалі, що можна обіцяти чи гарантувати один одному, коли одним підписантом є держава, яка просто не має права у сфері заснування релігійних організацій, а з іншого — Церква, де усі питання нібито вирішуються колегіально?

Але якщо угоду можна просто списати на піар, то що робити з відмовою найбільшої релігійної інституції від спілкування з президентом?

Хто і чим думав?

Пішов би Порошенко у Лавру, було б два приниження. Не пішов — вийшло лише одне. Але враховуючи прийняті рішення синоду Київської філії РПЦ найганебнішим був би той варіант, який планував президент — зустріч в Укрдомі, а далі відмова РПЦ від діалогу…

Невже рішення РПЦ не прогнозувалось, настрої і позиція були невідомі?

Якщо знали, то, по-перше, чому допустили, по-друге, навіщо уся ця суєта із зустріччю? Раніше у нас не було прийнято так підставляти президента, який уособлює державу.

Один колега-керівник обласного осередку партії розповідав, що його, як прихожанина УПЦ МП, закликали на профілактичну бесіду в СБУ на тему чи не буде УКРОП «топити» проти Томоса?

А говорити ж було потрібно з ієрархами РПЦ!

І не просто говорити. Комусь по рукам грайливим дати, а комусь і по….

І завдання ж було очевидним: РПЦ в Україні або не можна було дозволити прийняти вчорашні рішення, або зробити так, щоб 3 архієпископів було «за» промосковську позицію. А виявилось, що лише 3-є були «проти».

Це є відкритим викликом Українській державі.

І хто на нього відповість? Піарники та імітатори з АПУ та СБУ?

Не думаю.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU