hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Урочистості обійшлися без сенсацій

З приводу 100-річчя завершення Першої світової війни.

Результати проміжних виборів до Конгресу вплинуть на стратегію Дональда Трампа у другій половині каденції. Курт Волкер додав жорсткості у заявах про ситуацію на Донбасі. Саміт ЄНП визначив майбутнього претендента на посаду президента Європейської Комісії. Йоганнес Ган провів інспекцію у Києві. У Австрії викрито російського шпигуна.

Зустріч кількох десятків лідерів країн світу у Парижі виявилася надто масштабною подією, щоб Франція дозволила зменшити пафос заходу. У підсумку проведення двосторонніх зустрічей організатори не толерували, тому переговори Петра Порошенка з Ангелою Меркель та Еммануелем Макроном про ситуацію на Донбасі, перспективи звільнення заручників та введення «блакитних шоломів» дорогого вартують. Для обох європейських політиків тема Донбасу навряд чи є пріоритетною сьогодні, проте і відмовлятися від неї на відсіч у Берліні та Парижі не стануть. Дональд Трамп завчасно відмовився спілкуватися у Парижі з Путіним, 45-й президент США у столиці Франції взагалі почував себе дещо скуто.

Припускаю, що справа у результатах проміжних виборів до Конгресу. Економічного зростання виявилося недостатньо, щоб зберегти панування GOР у обох палатах законодавчого органу, демократи зуміли перебрати контроль над Палатою представників, республіканці зуміли утримати свої позиції у Сенаті. Трамп оперативно звільнив генерального прокурора Джефа Сешнса, а у демократичних лавах відбувся «парад авторитетів» — і Гілларі Клінтон, і Джо Байден почали публічні розмірковування про вибори-2020. Втім, до них конфігурація політичних сил може зазнати суттєвих змін.

Щоправда, на підтримку України зміни у заокеанському законодавчому органі навряд чи вплинуть – у цьому питанні спостерігається двопартійний консенсус. Спеціальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що готовий до переговорів з Сурковим, проте вважає, що Росія навмисне зриває переговори про врегулювання на Донбасі. Американський дипломат звернув увагу на страждання мирного населення, наголосивши, що мешканцям Донбасу краще буде в Україні, ніж у сірій зоні.

Європейська народна партія визначилася з кандидатом на посаду майбутнього президента Європейської Комісії. Ним став Манфред Вебер, який нині очолює представництво ЄНП у Європарламенті. Цей німецький політик відзначається доволі жорсткою позицією щодо Росії, і цей факт може стати в пригоді вже найближчим часом.

Єврокомісар Йоганнес Ган відвідав Київ, де передав Володимиру Гройсману звіт про виконання Угоди про асоціацію, закликав відновити довіру до НАЗК та Спеціальної антикорупційної прокуратури. Ган визнав прогрес України у низці реформ, проте закликав посилити боротьбу з корупцією та прискорити темпи реформування енергетики.

Росія продовжує пожинати наслідки інциденту у Солсбері. Британські спецслужби вирішили не обмежуватися публічним шмаганням «Петрова» та «Боширова», причетних до спроби отруїти Сергія та Юлію Скрипалів. МІ-5, як видається, відкрила очі австрійській владі на шпигунську діяльність колишнього офіцера тамтешньої армії, наголосивши на нахабстві Росії, в інтересах якої діяв цей полковник. Міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль була змушена скасувати візит до Москви, викликавши докори з боку Сергія Лаврова.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU