hronika.info
Алексей Гарань
Все статьи автора
Мнения

Порядок денний для майбутнього президента

Виборча Рада UA – колективна ініціатива.

У своїй колективній Заяві члени ініціативи звертають увагу на небезпеки, які існують в суспільстві для забезпечення свідомого вибору під час президентських виборів 2019 року: «в існуючому багатоголоссі відповідей, пропозицій і бачень від кандидатів та їх медіа-обговорень ми, виборці, здатні втратити ясність змісту порядку денного президентських виборів. Існує реальна небезпека використання медійних ресурсів з метою забалакування дійсного змісту виборів через всеїдний популізм, маніпуляції та перетворення пошуку відповідей у масові шоу. У хорі заяв кандидатів і коментаторів може загубитись найважливіше для проведення чесних і вільних виборів – здатність зробити свідомий вибір, який ґрунтується на довірі, розумінні їх спроможності визначити пріоритети та виконати обіцяне».

Як було сказано сьогодні, «є чотири категорії виборців, які голосують, відповідно, розумом, серцем, шлунком, ногами. Наше завдання: збільшити число тих, хто голосує розумом».

Виборча Рада UA вважає, що «порядок денний президентських виборів має виходити, найперше, з цілей, повноважень, прав і обов\’язків Президента України, визначених у Конституції».

Відповідно вона «закликає всіх політиків і громадських діячів, усіх науковців та експертів, теле-/радіоведучих та журналістів, а відтак усіх громадян України та виборців зосередитися в ході прийдешньої президентської виборчої кампанії на баченні кандидатами в Президенти України відповідей наcамперед на такі блоки питань:

Блок N1. Роль Президента в конституційній моделі влади, гарантуванні прав і свобод людини і громадянина, форми та методи здійснення ним своїх повноважень та передвиборчих обіцянок: зокрема роль у формуванні Уряду та формування відносин з Урядом та Тіньовим урядом опозиції; методи добору і призначення голів місцевих державних адміністрацій; реалізація права законодавчої ініціативи та застосування права вето, рівень його відкритості в цих питаннях; методи добору і призначення суддів Конституційного Суду, членів Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора; гарантування незалежності суддів та напрями і методи продовження судової реформи; розуміння змісту та меж нормотворчої діяльності шляхом видання актів Президента. Бачення доцільності, перспектив і напрямів реформування конституційного ладу в Україні, деолігархізації та відділення бізнесу від політики, зміцнення справедливості та верховенства права в суспільстві.

Блок N2. Стратегія зовнішньої політики України та методи її реалізації. Конкретний план кандидата щодо прискорення вступу України до ЄС та НАТО. Якою буде політика кандидата щодо Росії?

Блок N3. Реалізація стратегії безпекової та оборонної політики України. План кандидата щодо відновлення територіальної цілісності України: повернення Криму та Донбасу, у тому числі перспективи Мінських домовленостей. Конкретний план вирішення таких ключових питань національної безпеки України, як зміцнення обороноздатності країни, реформування СБУ, Міноборони та Укроборонпрому. Засади економічних відносин з країною-агресором та окупованими нею територіями України.

Блок N4. Стратегія економічного розвитку України – ключові елементи бачення. Основні рушійні сили економічного зростання в Україні в наступні п\’ять років. За рахунок чого таке зростання буде сталим? Яким чином економіка здатна перейти від обмеженого до відкритого доступу (у тому числі бачення механізмів деолігархізації, демонополізації)? Чи необхідна та якою має бути державна стимуляція розвитку інноваційних секторів? Конкретна позиція кандидата стосовно інституційних реформ зі створення сприятливого бізнес-клімату (у тому числі для малого та середнього бізнесу), зокрема, механізмів безумовного дотримання прав власності, реформи фіскальної служби, реформи митниці, реформи судової системи, ринку землі, приватизації та державних підприємств, пенсійної системи, реформи трудового законодавства. Як, з точки зору кандидата, створити умови, в яких громадяни зможуть реалізувати свою підприємницьку ініціативу?

Блок N5. Національна консолідація, бачення кандидатом: розвитку мовної політики та політики щодо етнічних меншин – конкретні шляхи і методи вирішення наявних проблем, у тому числі у сфері культури та освіти; політики протидії дискримінації, у тому числі у сфері гендерної ідентичності; політика миротворення у перспективі формування єдиної помісної церкви; ефективних державних інструментів для розвитку спільної, загальнонаціональної культури в умовах децентралізації; гуманітарної політики в умовах перспективи реінтеграції окупованих територій.

Актуальними також є незмінні питання щодо етики діяльності кандидатів у минулому, чесності і відкритості інформації кандидата про себе та свою потенційну команду, прозорості фінансування його/її виборчої кампанії, відсутність чи наявність використання адміністративного ресурсу.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU