hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Що означає військовий стан для енергетики

Кому вигідно і які наслідки.

1. Лише поява інформації про воєнний стан привела до призупинення переговорів про участь європейських партнерів в управлінні ГТС України після 2019 року. Якщо воєнний стан буде введено хоч на 30, хоч на 60 днів – це означає, за попередньою інформацією, що відновлення активної фази відбору партнера пересунеться на літо-осінь 2019 року. Це означатиме провал підготовки до нового транзитного договору. І Україну «підвісять» як європейські партнери, так і Росія. І якщо раніше вірогідність транзитної кризи становила 1/3 (30%), то зараз вона зросла до майже 80% (3/4). При цьому варто пам’ятати, що переговори з ЄС про ГТС йшли дуже повільно після того як «Нафтогаз» зірвав процес розділення (анбалдінгу) компанії. Тому у вересні-жовтні 2019 року Україну почнуть пресувати з обох боків із закликами – не дай замерзнути європейцям! І «прикрути» Коболева і «Нафтогазу» тут вже не спрацює.

2. Дефіцит електроенергії. Військовий стан вірогідно приведе до припинення поставок вугілля із Росії. Запасів на складах ТЕС сьогодні – терпимий мінімум. Замінити вугілля з Росії зараз немає чим. Лише завершилась криза навколо Луганської ТЕС, яка переходила на певний час з вугілля на газ. АЕС не витягнуть. Тому провал у поставках з вугілля приведе до віялових відключень електроенергії. В енергосистемі і так зараз стабільний дефіцит на рівні 1,5 ГВт – стільки споживають три хороші області України.

3. Про АЕС. Ядерне паливо на 80% іде із Росії. Половину з того, що Westinghouse продає Україні (тепловиділяючі збірки) – іде на склад, його використати як резерв не вийде. Воєнний стан поставить руба питання стабільної роботи АЕС. До цього часу АЕС мінімально, а практично ніяк не були учасниками конфлікту України і Росії.

4. Україна на 80% залежна від імпортного бензину, дизпалива і автогазу (пропан-бутану). Від російського палива або того, що йде із Білорусі і виробляється із російської нафти, контролюється Росією – це 60%. Армійська техніка на якому дизелі марширує? Риторичне питання.

І це лише надводний світ. Підводна частина енергетичного айсбергу набагато більша і для слабкого, непідготовленого патріотичного організму може завдати багато шкоди ))

Власне, всі новоявлені неофіти української нації, патріоти і ті, хто несподівано згадав українську мову, несамовито слухає українських пісень, танцює українських танців і почав активно носити вишиванки та витирати сльози вишитою хустинкою – не допоможуть енергетиці. Енергетика із тимчасовим політичним пристосуванством немає нічого спільного.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU