hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Розвиток вугільної галузі: пріоритетний шлях

Дасть змогу переорієнтувати теплову енергетику.

Уряд України впритул наблизився до вирішення головного поточного питання вугільної галузі та електроенергетичного сектору – закріплення пріоритетного використання вугілля марки Г і як наслідок збільшення видобутку газової групи вугілля в Україні. Це дозволить витримати вугільний баланс енергосистеми України, зменшити залежність від імпорту вугілля з Росії, ПАР, США, а також розвивати український видобуток вугілля, а не підтримувати видобуток інших країн. Тим паче, що теплові електростанції вже другий рік поспіль переводять блоки ТЕС на газову групу вугілля і вже у 2019 році Україна буде потребувати додаткові обсяги вугілля марки Г.

Варто зазначити, що у поточному році уряд проводив активні дискусії щодо доцільності закріплення пріоритету використання вугілля марки Г, яка видобувається в Україні. До того ж, уряд аналізував це питання, оскільки пріоритетна робота ТЕС на українському вугіллі закріплена рішенням РНБО від 16 березня 2017 р. «Про невідкладні заходи з нейтралізації загрози енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури».

Можливо питання пріоритету і далі залишалося би пріоритетним в експертному середовищі – але чергові кризи у конфлікті України і Росії схилили шальки терезів урядовців на користь енергетичної вугільної незалежності. Останньою краплею стали припинення поставки вугілля на Луганську ТЕС у листопаді, що знову оголило залежність України від імпортного вугілля. І азовська криза навколо кораблів лише підсилила відчуття гострої стаді конфлікту.

Рада Оптового ринку електроенергії неодноразово аналізувала можливість пріоритетного використання блоків на газовому вугіллі. З цією метою було розроблено і запропоновано змінити правила ринку, встановивши пріоритетність роботи ТЕС на вугіллі марки Г, а також включення в роботу антрацитових блоків по замикаючому принципу. Криза у листопаді продемонструвала, що потужності антрацитових блоків вже не вистачає і через малі запаси антрациту, і через низьку економічну ефективність використання таких блоків.

Тому закономірно, що сьогодні уряд розгляне питання пріоритету на урядовому комітеті. І логічним буде оперативне ухвалення цього рішення прем’єром Володимиром Гройсманом. До речі, саме курс на українське вугілля озвучував Гройсман під час урядової наради, яка була присвячена ситуації у вугільній галузі влітку цього року. Тоді ж він визнав, що для стабілізації ситуації в галузі потрібно збільшувати видобуток власного вугілля і зменшувати імпорт.

Особливо гостро питання самодостатності у видобутку вугілля постало черговий раз у контексті воєнного стану. У випадку поглиблення конфлікту України і Росії це гарантовано негативно відобразиться на поставках вугілля.

Якщо знову рішення про пріоритет буде загальмоване, то це загрожує збоями під час опалювального сезону. І віялові відключення, яких вдається уникати, стануть реальністю. У листопаді цього року Україна вже «промацала» енергетичну кризу.

Власне, як вже я неодноразово зауважував, незважаючи на конфлікт з Росією і запровадження воєнного стану, але Україна як і раніше імпортує критичний обсяг російського вугілля. І поставки його не зменшуються, а й у певні періоди зростають.

Також постає питання, про яке завжди знали в уряді, — ТЕС в Україні переводять блоки з антрациту на вугілля газової групи. Для того, щоб насамперед не лише зменшити залежність від імпорту, а стимулювати розвиток українського вуглепрому і відмовитися від імпортного антрациту. Показово, що у період 2016-2018 рр. було переведено і знаходяться у процесі переведення 7 блоків ТЕС з вугілля марки А на марку Г.

Тому закономірно, що пріоритет вугілля марки Г при виробництві електроенергії на ТЕС підвищить попит на українське вугілля. Це сприятиме стабілізації робочого процесу у шахтарських регіонах, збереження гарантованих робочих місць. Для когось це банальні слова, але не для шахтарів та їх родин. Державні шахти будуть далі скорочувати свою залежність від державних дотацій і підтримки, що призведе до зменшення витрат з державного бюджету.

Тому пріоритетне використання газового вугілля дасть змогу оперативно переорієнтувати теплову енергетику з імпортного на вітчизняне вугілля, що позитивно відобразиться на вугільній енергонезалежності.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU