hronika.info
Дмитрий Тузов
Все статьи автора
Мнения

Про «невластиві функції» СБУ

Та наслідки цього.

Насіров. Семочко. Мартиненко. Кулик. Останні події, пов\’язані з цими панами впродовж кількох годин розірвали інформаційний простір на шматки. «Фейсбук» вибухнув дописами, мемами, дотепними ілюстраціями. До цих інформаційних повідомлень варто додати ще одне прізвище: Артур Мхітарян. Підприємець публічно звернувся до Президента країни і заявив про те, що СБУ вимагає хабар в 1 мільйон доларів США або квартири в елітному комплексі Taryan towers. Знаєте, це – нетрадиційний крок для українського бізнесу. Зазвичай, його власники не оголошують повстання й не звертаються публічно до Президента. Не ризикують своїм бізнесом, свободою й життям. Зазвичай, платять й дають. Розуміють, що в існуючій системі координат це все-одно буде дешевше, аніж кинути виклик існуючій системі. Частиною якої є не реформована СБУ. Яка продовжує займатися бізнесменами. І тут виникає очевидний «когнітивний дисонанс».

Всім відомо, що українська спецслужба ніби розділена на дві частини: тих, хто реально воює на сході, виконує бойові завдання, супроводжує військові колони й кораблі (двоє представників СБУ, одного з пораненням, захопили агресори під час нападу на катери ВМС України у Керченській протоці). Є й інша частина СБУ. Та, що як і за дореволюційних часів, займається бізнесом. Офіційно це звучить красиво: боротьба з корупцією та організованою злочинністю. Ну, про боротьбу з корупцією – це окрема тема. Символи цієї боротьби – на початку тексту. Я не знаю, за яким принципом відбувається поділ на тих, хто воює, вистежує шпигунів й протидіє ворожій агентурі, й тих, хто «кошмарить» (це лексика підприємців) бізнес й заробляє грубі гроші. Й отримують квартири в елітних комплексах та мешкають у стильних «межигір\’ях» десь в районі не менш елітного поселення Конча-Заспа під Києвом. Але такий функціональний поділ в одній службі існує. Й цим пояснюється кількість скандалів, пов\’язаних з участю в цій самій корупції генералів спецслужби. Активність силовиків – по-справжньому бойова. Вони діють скрізь, де є гроші. Від перерозподілу ринку нафтопродуктів та зрідженого газу, IT- сфери до згаданого вже будівництва.

І це за умов, що в країні створено й фінансуються держбюджетом низка антикорупційних структур, які повинні протидіяти корупції: НАЗК, ГПУ (веде справи, зокрема, найближчого оточення Януковича), САП, НАБУ. Взагалі-то, за такої кількості антикорупційних органів ми вже маємо прямувати у напрямку до Нової Зеландії, Данії, Фінляндії, Сингапура й інших, відносно «прозорих» країн за індексом корупції. Але повернімося до заяви Мхітаряна про «наїзд» сбу-шників з вимогою виплатити 1 мільйон доларів хабара або поділитися квартирами в елітному житловому комплексі. Тут варто нагадати, що існує такий термін: «невластиві функції». На які наполегливо звертають увагу наші закордонні партнери у країнах Європейського Союзу та Сполучених Штатах. Вони ж інформують, що не реформована спецслужба України є ще одним гальмом на шляху до ЄС та НАТО. Скільки б разів ми не прописували стратегічну мету про членство у цих структурах у своїй Конституції. Я вже не кажу про стан бізнесу в країні, який, за вже перевіреною у багатьох країнах ідеєю, й має стати тим мотором, який витягне країну з економічного провалля.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU