hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Після виборів можемо потрапити у глибоке піке

В стилі Венесуели.

Фінансова інтрига про стабільність економіки та курсу гривні завершилася для України вдало. Міжнародний валютний фонд надав нам кошти до кінця поточного року.

На це відразу відреагував фінансовий ринок — курс долара поповз вниз. Ще вчора він був 28,05, а сьогодні 27,95.

Водночас фінансові аналітики побачили перспективи валютної стабільності та економічного зростання на 2019-й.

Однак $1,4 млрд, що наступного тижня надійдуть у золотовалютні резерви Нацбанку, нам не вистачить, щоб вирішити всі фінансові проблеми країни. Загальний борг України — $72 млрд, з яких понад $12 млрд маємо виплатити наступного року. Фактично МВФ дав нам гроші, щоб ми стабільно розпочали наступний фінансовий рік. Першим траншем будемо розраховуватися за кредити, які набрали попередні уряди.

При цьому МВФ виставив чотири вимоги.

1. Не збільшувати державний борг. З цією вимогою легко впораємося, бо ніхто більше не дасть нових кредитів.

2. Далі знижувати інфляцію зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу. Нацбанк з цією вимогою справиться. За умови, якщо після президентських виборів залишиться незалежним фінансовим інститутом.

3. Посилити фінансовий сектор, сприяти відновленню активів та відроджувати банківське кредитування. Тут ключовий виклик до парламенту та фінансових регуляторів, тиск на яких посилиться у наступний виборчий рік.

4. Просувати реформи. Зокрема, для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління.

І найважливіше. МВФ видав кредит чи не вперше не під конкретні маячки, а «stand by» — без умов. Тобто вони нам готові дати, виходячи з наших інтересів.

Чому так сталося вперше за останні 4 роки?

За кордоном чудово розуміють провал економічних реформ і прихід популістів до влади стане набагато більшою кризою і загрозою для самого МВФ, ніж ненадання ними нового траншу. Тому ті вимоги, які записані у новому Меморандумі, надзвичайно легкі для виконання.

Вперше за багато років Фонд нічого не вказав про боротьбу з корупцією. Фактично вони показали це для них є меншим пріоритетом та загрозою для України, ніж фінансова нестабільність, яку можуть привести популісти у владі.

МВФ має довіру до нинішньої влади та уряду. Їм важливо, щоб встояла політична та економічна система і ми не повторили приклад Аргентини чи Греції.

Однак якщо до влади прийдуть популісти, нам навряд чи варто розраховувати на наступний транш у травні 2019-го. А отже і на стабільний курс гривні та розвиток економіки. З великою імовірністю нас чекатиме глибоке піку у стилі Венесуели.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU