hronika.info
Виктор Уколов
Все статьи автора
Мнения

Медведчук, Конституція та Тимошенко

По-суті, це буде «фюрерська» влада.

14.01.19 Тимошенко на ICTV: «Ми зібрали декілька команд непартійних, які розуміють країну і куди їй рухатися. 109 громадських діячів, конституціоналістів зібралися… Мета – на кінець кампанії вийди з новою редакцією Конституції… Суспільство буде вимагати виконання цієї Конституції і це має бути на референдумі»

13.04.09 УНІАН: «КРАВЧУК отметил, что В.МЕДВЕДЧУК является специалистом по конституционным проблемам и сейчас он помогает БЮТ в работе над проектом изменений в Конституцию. «Я думаю, что главная его (проекта Конституции) идея – наличие в стране одного центра власти. Управлять всем должен Президент или премьер, потому что пока они управляют вместе, порядка в стране не будет. Думаю, что этим центром станут парламентская коалиция и правительство».

Вибачте за довгу передмову. Це лише докази. Бо на мою думку вчорашня заява Тимошенко у «Свободі слова» – ознака продовження співпраці з Медведчуком, який (за свідченням Кравчука) розробляв Конституцію для неї ще в 2009 році.

Насправді пропозиція утворити в Україні республіку «канцлерського» типу не нова – як пам\’ятаю, як це обговорювалось серед депутатів БЮТ у 2009 році, коли, як розповів Кравчук, Медведчук писав проект Конституції для Тимошенко.

Тоді депутатам пропонували подумати над системою, коли за результатами виборів партія переможець отримує половину місць ВР плюс 1 голос, а всі інші партії, які пройдуть до парламенту, ділять між собою решту місць. Звісно ж за одночасного зменшення прохідного бар\’єру до 2%.

Якщо проаналізувати теперішні інтерв\’ю та виступи Тимошенко, виявиться, що через 10 років ця ідея майже не зазнала змін. У наслідку – партії-переможцю для призначення уряду не потрібна буде коаліція взагалі – у гіршому випадку буде 226 голосів.

За такої системи влади партнери для переможців стануть зайвими. Це оригінальна ідея для всевладдя і узурпації влади партією, що перемогла на виборах. Опозиція буде загнана під плінтус, бо її голоси нікого не будуть цікавити і ні на що не впливатимуть.

Раніше Тимошенко вже називала таку систему влади – республікою канцлерського типу. Однак по-суті, це буде фюрерська влада без системи серйозних стримувань і противаг.

Та що говорити, коли навіть сам референдум для Конституції, про який говорить Тимошенко, є неконституційним – Основний Закон не можна змінювати на референдумі, бо це буде порушенням самого Основного Закону.

І це ще одна деталь, яка нагадує про тінь Медведчука. Адже навесні 2000 року Віктор Медведчук займався проведенням такого конституційного референдуму. Однак конституційна авантюра тоді провалилася, як тільки дійшло до імплементації результатів референдуму – 300 голосів у Верховній Раді не знайшлося.

P.S. З учорашнього ефіру на ICTV я лише з одним поки згоден – що Тимошенко і Порошенко зустрінуться у другому турі… Або не зустрінуться, якщо Тимошенко туди не пройде.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU