hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Для чого ДТЕК придбав купив Київобленерго та Одесаобленерго

Їх очікує етап системних змін як технічних, так і фінансових.

На початку 2019 року ринок електроенергії зазнав змін. Компанії із групи VS Energy «Київобленерго» та «Одесаобленерго» отримали нового власника, яким стала компанія «ДТЕК». Формально процес купівлі іще не завершився, оскільки «ДТЕК» повинен отримати всі необхідні дозволи у державних органів. Але вже зараз компанія підтвердила намір сконцентрувати 68,2949% акцій «Одесаобленерго» і 93,9978% «Київобленерго».

Водночас, купівля двох обленерго буде здійснено компанією «ДТЕК Нафтогаз», яка профільно займається видобутком природного газу. На перший погляд це може викликати здивування. Але «ДТЕК Нафтогаз» і так входить у групу компаній «ДТЕК» і тому це рішення радше носить внутрішньо-організаційний момент. Власне «ДТЕК Нафтогаз» виступив формальним покупцем у зв’язку із відсутністю кредитних обмежень, які є у компанії «ДТЕК Енерго». Також у компанії «ДТЕК Нафтогаз» в наявності акумульовані фінансові ресурси.

Рішення про купівлю ДТЕК компаній «Київобленерго» та «Одесаобленерго» стало доволі неочікуваним. І причиною цього насамперед є технічний і фінансовий стан обох «обленерго». Обидві структури потребують як модернізації ліній електропередачі, підстанцій, трансформаторів, так і відповідного фінансового ресурсу для таких цілей. Для чого ДТЕК знадобилося купувати непрості і далекі від ідеального стану обленерго? Відповідь на це питання краще шукати у глобальній стратегії розвитку «ДТЕК» і його материнської компанії «СКМ».

Тим паче, сказати, що «ДТЕК» активно представлений чи працює на ринку дистрибуцію електроенергії – це буде перебільшенням. Лише у минулому 2018 році була створена компанія «ДТЕК Мережі», яка покликана стати операційним холдингом, який буде займатися розподілом і постачанням електроенергії. Відповідно «ДТЕК» де-факто працює в трьох регіонах України: Київ, Дніпропетровська область і підконтрольна Україні територія Донецької області. Компанія обслуговує 3,5 млн домогосподарств і 90 тис. промислових підприємств.

Якщо розглядати під таким кутом роботу «ДТЕК Мережі», то компанію навряд чи можна назвати навіть середньою. Адже більш крупнішими є власне колишні власники «Київобленерго» та «Одесаобленерго» група компаній VS Energy, а також групи компаній, які об’єднуються навколо бізнесменів Костянтина Григоришина і Григорія та Ігоря Суркісів. Усі три групи є давніми учасниками ринку продажу і розподілу електроенергії в Україні.

Але слід зауважити, що попри свою компактність компанії «ДТЕК Мережі» демонструють високі показники ефективності роботи. Це якщо порівняти роботу «ДТЕК Київські електромережі» і «ДТЕК Дніпровські електромережі» із «Київобленерго» і «Одесаобленего». Такі дані можна почерпнути із результатів роботи та звітності обленерго.

Показники ефективності вимірюють у двох найбільш важливих для споживачів електроенергії категоріях – це втрати електроенергії в мережах і операційні витрати у перерахунку на одного споживача. В Україні середній показник втрат електроенергії в мережах становить 9,9%, тоді як в ЄС – 4,5%. Дані НКРЕКП і Міненерго засвідчують, що у 2017 році втрати електроенергії в мережах «Одесаобленерго» становили 13,7%, «Київобленерго» — 17% (це 5 показник серед обленерго України). Водночас, у «ДТЕК Київські електромережі» показник втрат у двічі менший (7%), у «ДТЕК Дніпровські електромережі» — у тричі менший (4,6%). Хоча, третя компанія «ДТЕК Донецькі електромережі» демонструє гірший показник – 16,5%.

При цьому в «Енергетичній стратегії України» на період до 2035 року встановлені мінімальні цільові показники втрат електроенергії на рівні 7,5%. Тобто, колишній структурні одиниці VS Energy «Одесаобленерго» і «Київобленерго» відстають від плану, а «ДТЕК» у двох компаніях вже реалізував план 2035 року.

Стосовно операційних витрат у перерахунку на одного споживача, то у «ДТЕК Донецькі електромережі» цей показник становить 487 грн, у «ДТЕК Київські електромережі» — 653 грн, у «ДТЕК Дніпровські електромережі» — 849 грн. У «Одесаобленерго» і «Київобленерго» — обсяги витрат у 2-3 рази більше – відповідно 1857 грн і 1257 грн.

Відштовхуючись від цих даних можна припустити, що скоріше за все на «Одесаобленерго» та «Київобленерго» очікує етап системних змін як технічних, так і фінансових. У цьому контексті споживач може розраховувати на те, що зношені мережі будуть модернізовані, а це приведе до скорочення відключень електроенергії та стабілізації напруги у мережах. На сьогодні саме ці два питання є головними проблемами для споживачів як сільської, так і міської території.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU