hronika.info
Богдан Яременко
Все статьи автора
Мнения

Тотальна війна Росії: ще один доказ

Саме час «хайпанути» на темі Венесуели.

Літак, який росіяни спорядили до Венесуели для допомоги Мадуро (може золото вивезти, може спецназ перекинути), ми добре знаємо. Цей борт давно занесено до нашого «чорного списку» літаків, які попри міжнародні заборони здійснюють польоти в Крим.

Список цей – а точніше велику базу даних російських літаків-порушників – з нашими коментарями, де і коли ці борти протягом п’яти років побували за кордоном Росії, ми кілька разів надсилали в Єврокомісію Могеріні та у відділ санкцій Мінфіну США. Відповіді отримували хіба у вигляді бюрократичних відписок. А спроби обговорювати це в Києві з іноземними дипломатами викликають лише довгий вологий погляд і запитання: а чому ваш уряд не говорить з нами про це?

Чому зараз важливо повернутися до цього питання знову.

Поява літака, який використовується росіянами для незаконних операцій (польоти в Крим, здійснення і підтримка окупації) в іншій частині планети, свідчить: війна Росії – тотальна. Усі складові взаємопов’язані.

Тим не менш, цей невеликий факт є красномовною ілюстрацією того, що ігнорування агресії чи війни в одному місці, нездатність її зупинити, ефективно стримувати і реагувати викликатиме агресію і складнощі в іншому.

Росія величезна за розміром країна, яка не має власної цивільної авіації чи авіабудування. Фактично усі імпортні борти – ейрбаси, боїнги, ембраери тощо, Росія навіть не купує, а бере в лізинг у західних компаній. Позбавити Росію цих бортів, відмовивши у лізінгу, обслуговуванні, сертифікації, відмовою приймати за межами Росії – значить завдати серйозного удару по цій сфері.

Ми маємо бити по слабких місцях.

Здатність Росії діяти оперативно, перекидаючи обладнання, техніку чи пасажирів глобально чи навіть в межах своєї території, може бути підірвана і скорочена радикально.

І зараз для української влади саме час «хайпанути» на темі Венесуели. Це прекрасна нагода актуалізувати тему війни Росії проти України не лише в країнах Південної Америки, які не визнають Мадуро, а й в США, де увага до південного флангу традиційно порівняно вища за ту, яку приділяють Центральній і Східній Європі.

Треба не сором’язливо солідаризуватися з парламентом Венесуели, а визнати президента Хуана Гуайдо легітимним лідером, і звернутися із запитом про затримання і арешт борта-порушника – зрештою, новій владі Венесуели літаки теж будуть потрібні. І нехай цього не станеться зараз.

Україна має скористатися цією нагодою, щоб максимально поширити інформацію про зв’язок між окупацією Криму і підривними антидемократичними спецопераціями Росії в Венесуелі. Це тема для консультацій і з американцями, і з європейцями, які затято ігнорують тему розширення санкцій проти РФ.

Це не буде швидко, легко і автоматично. Та цього не станеться взагалі, якщо ігнорувати подібні інформаційні приводи. Бо камінь воду точить.

Доводиться про це писати і говорити, розуміючи, що українська влада не має ні бази даних, ні «чорного списку», ні розуміння, як така інформація твориться і як нею користуватися. А також як багато корисного і потрібного можна робити без особливих зусиль. Варто лише змінити верховного головнокомандувача і дипломата на того, хто готовий вести країну у війні.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU