hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Коли гроші вирішують все

Особливо під час виборів.

Участь у виборах президента коштує щонайменше десятки мільйонів доларів. Звісно, якщо кандидат не просто тішить власне самолюбство, а прагне всерйоз поборотися за перемогу. Оплата членів комісії та спостерігачів, передвиборча агітація та рекламна продукція – це все недешеве задоволення у вітчизняних реаліях.

Проти претендентів на президентське крісло грають і масштаби країни (близько 30 тисяч дільниць для голосування), і інтенсивність виборів. Однак щонайменше наївно вважати, ніби гроші на виборах вирішують абсолютно все. Навіть фактор підкупу виборців не має настільки всеохоплюючого характеру, як це може видатися, з огляду на заяви окремих політиків. Законодавство передбачає суворе покарання, і під час виборів до ОТГ одна громадянка отримала реальний термін покарання за підкуп виборців.

Під час президентської кампанії ставки набагато вищі, а позиція МВС у цьому питанні є підкреслено безкомпромісною. Зверну увагу на ще один фактор: якщо на попередніх виборах використання «чорного налу» під час президентської кампанії могло бути ознакою використання коштів сумнівного походження, то у нинішній ситуації є висока вірогідність того, що вони виявляться завезені з Росії.

У Кремлі достатньо чітко розуміють українські електоральні особливості, і постараються зіграти на них цинічно та цілеспрямовано. Тому декларації та обіцянки про чесні вибори кандидатам у президенти було б непогано замінити максимальною легалізацією коштів, які кандидати витратять на передвиборчу кампанію. Подібний крок, як на мене, важить для суспільства більше за чисельні декларації про чесні вибори. Адже фінанси – це пальне виборчої кампанії, і воно має бути якісним.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU