hronika.info
Ярослав Юрчишин
Все статьи автора
Мнения

Prozorro: історія однієї квартири

Це вже третя онлайн-система.

Один з моїх друзів на початку 2000-х взяв кредит на першу квартиру у банку одного олігарха в доларах. Молода родина, бажання жити самим, маленькі діти, економіка яка зростає. Приватний підприємець повірив у себе, обрав дешевший кредит, акуратно його сплачував. До 2008 року. Далі долар пішов вгору, квартира подорожчала врази, банк не йшов на жодні пропозиції реструктуризації боргу, хоча сам банкрутів. В результаті будь-які пропозиції мого друга банк відхиляв, засилав колекторів, тощо. А насправді й банку вже не було, бо власник його розорив і втік, залишивши лише з такими токсичними активами і фактично без грошей. Друг очікував виселення (хоча і з малими дітьми це було б проблематично), ситуація патова.

Але прийшов 2014 рік. Революція, у якій друг взяв активну участь призвела до змін. Спочатку банківська сфера була вичищена Національним банком України за керівництва Валерії Гонтаревої і активи псевдобанків потрапили у Фонд гарантування вкладів.

Тоді Костянтин Ворушилін та команда почали шукати як реалізувати ці проблемні активи так, щоб уникунти корупції. Раніше банки банкротували, але дивним чином їх активи поверталися до… власників банків, які банкротували. Або пов\’язаних осіб. Ця команда знала про успіх Prozorro і тому прийшла до Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та до нас в Transparency International Ukraine і запропонувала зробити Прозорро навпаки – аукціони. Ми погодилися.

Недавно мій друг зумів викупити свою квартиру заплативши за неї конкурентну ціну. Звісно, був аукціон. Звісно, було підняття ціни з тієї яку в його інтересах запропонували на початку. Але результат – він у своїй власній квартирі, не переживаючи що його прийдуть виселяти. Може планувати життя, яке фактично стояло на паузі багато в чому. Тепер на повну.

Кожна реформа – це десятки, сотні, тисячі таких історій. Ця успішна.

Тому мені дуже приємно повідомити вам наступне: Transparency International Ukraine завершили передачу державі частини ProZorro.Продажі

Тепер Фонд гарантування вкладів фізичних осіб став власником бази даних активів збанкрутілих банків і визначив її адміністратором державне підприємство «Прозорро.Продажі».

Це вже третя онлайн-система, після ProZorro та EZdorovya, до створення якої ми були залучені і яку віддаємо в руки державі з метою попередження корупції у ключових сферах.

Усі персонажі вигадані, як і всі співпадіння.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU