hronika.info
Дмитро Снєгирьов
Все статьи автора
Мнения

«Міністр ЛНР» краде гуманітарні ліки фурами

Люди на тимчасово окупованих територіях Луганщини потерпають від голоду, хвороб та нестачі ліків. В цей же час верхівка бойовиків цинічно заробляє грубі гроші на їхньому житті і смерті.

Служба безпеки України затримала вантажівку з ліками з гуманітарної допомоги, які терористи намагалися продати в Україні. Це сталося в районі міста Золоте, що на Луганщині. Автомобіль з ліками російського виробництва намагався вночі поза встановленими пунктами пропуску в’їхати на територію підконтрольну Україні.

Під час огляду автомобіля співробітники СБУ виявили медикаменти, які потрапили до «ЛНР», як гуманітарна допомога з Росії. На упаковці було зазначено адресу відправника — «Федеральное Госбюджетное учреждение «Всероссийский центр медицины катастроф «Защита» Минздрава России, г. Москва»».

Крім того, у машині виявили дозвіл на перевезення медпрепаратів для лікувальних закладів «ЛНР», виданий «Міністерством охорони здоров\’я ЛНР» комунальному підприємству Луганської області «Фармація». Документ підписано міністром самопроголошеної «республіки» Ларисою Айрапетян. За словами експертів, цей випадок свідчить про продаж чиновниками т.зв. «Мінздрава ЛНР» дефіцитних ліків з гуманітарної допомоги для особистого збагачення.

Показово, що саме в ці дні «Міністерство охорони здоров’я» самопроголошеної республіки влаштувало виїзну торгівлю медикаментами в 45 сільських та селищних фельдшерсько-акушерських пунктах.

«На сьогоднішній день звіт, який подала» Фармація «по роботі на території, наступний: була організована реалізація медикаментів в 45 фельдшерсько-акушерських пунктах», — заявила «міністр охорони здоров\’я» Лариса Айрапетян.

Продаж медикаментів, яких гостро потребують багато мешканців тимчасово окупованих територій Луганської області, по документах «міністерства», проходив 10 днів.

Цинізм ситуації полягає в тому,що під виглядом виїзної торгівлі,на яку власне і списувалися медикаменти з російської гуманітарної допомоги, здійснювався незаконний,навіть за мірками ЛНР, продаж дефіцитних ліків на територіях контрольованих українською владою.

Нагадаю, що це вже не перший випадок, коли «міністр охорони здоров\’я» Лариса Айрапетян спекулює ліками з «гумконвою». У 2014 року на контрольованій бойовиками території, на блокпосту,співробітниками МГБ ЛНР була затримана забита медикаментами вантажівка, яка прямувала на територію підконтрольну ЗСУ. Виявилося, що ці медикаменти були вкрадені з гуманітарних вантажів для подальшого продажу на території України. Оборудку намагалася провернути «міністр охорони здоров\’я ЛНР» Лариса Айрапетян. Тоді скандал вдалося зам\’яти, враховуючи особисті, «тісні» стосунки Айрапетян з лідером ЛНР Плотницьким.


Ще два аналогічні випадки пов’язані з продажем медикаментів з т. зв. «гуманітарних конвоїв»,які надходять на тимчасово окуповану територію Луганщини по лінії МНС РФ, були зафіксовані співробітниками правоохоронних органів на Луганщині . У липні 2014 року співробітники Управління по боротьбі з економічною злочинністю ГУМВС України в Луганській області задокументували злочинну діяльність керівника центральної аптеки міста Лисичанська. Завідувач міської аптеки, за особистим розпорядженням «міністра охорони здоров\’я ЛНР», організував на території лікарні міста склад, на який надходили медичні препарати з Російської Федерації і надалі поширювалися в медичні установи та аптеки. Додам, що Лисичанський міський суд виніс на диво поблажливий вирок, і, хоч і визнав керівника комунального підприємства винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 1 статті 256 КК України, але підсудного звільнили з-під варти в залі суду і навіть повернули гроші, вилучені під час обшуку.

У вересні 2015 року на території Луганщини була затримана пособниця бойовиків, яка забезпечувала їх необхідними медикаментами. За інформацією СБУ, після окупації Луганська збройними бандформуваннями там продовжувало працювати обласне підприємство фармакологічної галузі. Так званий «міністр охорони здоров\’я республіки» дав завдання керівнику цього підприємства налагодити постачання необхідних медикаментів збройним бандформуванням. Наказ жінка виконала. Для цього вона організувала склад, де зберігалися ліки, які в «ЛНР» надходили з території Росії в «гумконвоях». З цього складу медикаменти розподілялися між загонами бойовиків і йшли на продаж в аптечну мережу на територіях контрольованих українським урядом.

Ці випадки свідчать про те, що керівник «Мінздраву ЛНР» Айрапетян має розгалужену кримінальну систему, через яку реалізує на територіях України ліки, які б мали бути розподілені між потребуючими цього мешканцями окупованої Луганщини.

Користуючись своїм службовим становищем та «тісними» стосунками з головою «ЛНР» Ігорем Плотницьким, «міністр» Лариса Айрапетян продовжує заробляти грубі гроші на мешканцях окупованих територій, ставлячи під загрозу їхнє здоров\’я і життя.


Судячи з того, що Айрапетян раз по раз вдається уникнути неприємностей з боку спеціальних служб т. зв. ЛНР і російських кураторів, останні є учасниками схеми по реалізації ліків з гуманітарних конвоїв РФ на території України. Українським правоохоронним і спеціальним службам варто звернути увагу на діяльність мережі аптек «Фармація»,яка працює на контрольованих центральним урядом територіях Луганської області, а також на можливі корупційні зв’язки співробітників СБУ по Луганській області, та окремих представників ЗСУ,які можуть бути причетними до силового прикриття реалізації контрафактних ліків на українській території.

Аналітичний відділ ГІ « Права Справа» розраховує на подальшу плідну співпрацю зі спеціальними та правоохоронними органами України.

Рекомендуем прочитать

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

OSHU

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU

1 комментарий

укр 14.11.2015 в 18:58

луГАНДОНИЯ вперде

Ответить

Комментарии закрыты.

Оставить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.