hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Помилка міністра МВС Авакова

В інтересах очільника МВС відмовитися від своєї ініціативи.

Смерть двох патрульних поліцейських у Дніпрі мало кого в Україні залишила байдужим. Шкода, що для окремих політиків вона стала приводом висунути неоднозначні та вельми резонансні ініціативи. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запропонував (поки що у «Фейсбуці») презумпцію правоти поліцейського. Мовляв, подібні норми існують у цивілізованих країнах.

Він пропонує спочатку підкорятися вимогам правоохоронців, а потім вже заперечувати їхню законність в суді. Момент для пропозиції обраний влучно, на емоціях, які охопили суспільство. Однак сама ініціатива є політичною помилкою Арсена Борисовича. Не секрет, що присутність Авакова в уряді є гарантією продовження існування політичної партії «Народний фронт» та відсутності переслідувань членів колишнього уряду на чолі з прем\’єром Яценюком. Та й коаліція у парламенті тримається на єдності «фронтовиків».

Добре відомо, що у Арсена Борисовича чимало недоброзичливців. Не менш відомим є факт озброєння Національної гвардії кращою, ніж Збройні сили, військовою технікою.

Ініціатива Авакова погано кореспондується з якістю проведення переатестації працівників органів внутрішніх справ. Його прагнення захистити підлеглих можна зрозуміти, однак воно суперечить масштабній піар-кампанії навколо патрульної поліції, яка була показана Україні в якості надії та опори всього суспільства й прикладу нових правоохоронців. Не на користь міністру і десятки нагородних стволів, розданих народним депутатам без звіту, під акомпанемент його заперечень права громадян володіти короткоствольною зброєю.

Власне, як і зростаючі апетити стосовно збільшення асигнувань на потреби МВС та Національної поліції. Аргумент на користь міністра – криміногенна ситуація, що постійно погіршується. В умовах протистояння на кілька фронтів Арсен Аваков припустився помилки, запропонувавши ініціативу, яка порушує Конституцію та має небезпечні аналогії з «диктаторськими законами» Януковича.

Подібна ініціатива в умовах збереження абсолютної депутатської недоторканості та сваволі чиновників лише спровокує суспільство на більш активні протести. Вона тим більше виглядає дивною у виконанні людини, що була змушена переховуватися від політичних переслідувань за межами країни. В інтересах Авакова дезавуювати власну ініціативу якнайшвидше… та зробити предметні висновки відносно якості перетворень у МВС та Нацполіції.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Ледниковые периоды на Земле: сколько их было и смогут ли люди пережить грядущие

Георгий Юрьев

Ученые выяснили, почему люди зевают: это имело важное значение для наших предков

Георгий Юрьев

Украина рискует остаться без бензина: как исправить ситуацию

Анна Мартынова