hronika.info
Ярослав Юрчишин
Все статьи автора
Мнения

Оскаржувати треба прозоро

Конкурент – це найкращий контролер.

Оскаржити надпорогові публічні закупівлі (закупівлі на суми більше 200 тис.грн. для товарів та послуг на більше ніж 1,5 млн.грн. для робіт) згідно з Законом «Про публічні закупівлі» можна через Антимонопольний комітет України. Але ж не слід забувати про допорогові закупівлі. Адже на них держава витрачає близько 100 млрд.грн на рік. Ці закупівлі не регулюються Законом. Тому ще на етапі пілоту системи ProZorro постало питання, як дати можливість учасникам таких тендерів відстояти свої права.

Оскаржувати треба прозоро

За підтримки Transparency International Україна та МФ Відродженння було створено Комісію з розгляду звернень. Це простий механізм оскарження допорогових закупівель. Кожен учасник може легко вказати на ймовірні порушення. Учасники, які беруть участь в допорогових закупівлях можуть оскаржити рішення або дії замовників подавши вимогу замовнику через свій кабінет в режимі онлайн. Вимога, на яку замовник не відреагував протягом трьох днів, автоматично ескалюється до Комісії з розгляду звернень. За результатами розгляду даних звернень учасників Комісія ухвалює рішення, які мають рекомендаційний характер.

Станом на 01.09.2016 року Комісія розглянула 2315 звернень, що складає 1,14% від загальної кількості проведених через систему ProZorro допорогових закупівель. З цих звернень близько 20 % становлять скарги на умови закупівель та 80 % – скарги на рішення замовників. На інфографіці добре видно, хто і на кого скаржиться більше всього і що з цими скаргами відбувається в процесі їх розгляду.

Загалом на допорогових закупівлях вже вдалося створити систему, яка сама себе регулює та вдосконалює. Тепер завдання її й надалі вдосконалювати та перенести цей позитивний досвід на надпорогові закупівлі. І вже достатньо багато потрібних ініціатив щодо збільшення ефективності та відкритості робити Антимонопольного комітету України на розгляді в парламенті. Тож, боротьба триває. Долучайтеся до неї та оскаржуйте прозоро!

Джерело

Рекомендуем прочитать

Ледниковые периоды на Земле: сколько их было и смогут ли люди пережить грядущие

Георгий Юрьев

Ученые выяснили, почему люди зевают: это имело важное значение для наших предков

Георгий Юрьев

Украина рискует остаться без бензина: как исправить ситуацию

Анна Мартынова