hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Перший сесійний день підтвердив три ключові тренди

Які ми спостерігали у попередні сесії.

1) парламент може ефективно працювати, якщо до сесійної зали внесені якісні законопроекти, над якими спільно працювали уряд, парламент і громадські організації. Яскравий приклад прийняття закону «про освіту,» який підтримали не лише фракції більшості, але й опозиції.

Це сигнал для коаліції: якщо хочете досягати результату, маєте активно комунікувати та розширювати коло союзників. І найголовніше — потенціал для підтримки реформаторських ініціатив, які ідуть з боку Уряду, парламентських фракцій, громадянського суспільства у цьому парламенті ще є.

Але при цьому не варто забувати про борги, які лишились у парламенті з минулих сесій. Це виборча реформа, обрання рахункової палати, скасування закону про електронне декларування для громадських організацій тощо.

Очевидно, ці проблемні теми ніхто не чіпатиме, поки не проголосують пенсійну та медичну реформ, але їх не потрібно відкладати у «довгий ящик».

2) відбувається перегрупування політичних сил. Політичні команди починають визначатися на кого з ключових гравців кандидатів у президенти вони робитимуть ставку. У парламенті починається формування нової більшості та опозиції, в рамках яких відбудеться перетікання фракцій і груп між двома ключовими кандидатами — Порошенко і Тимошенко.

3) дестабілізувати роботу парламенту можуть виключно зовнішні фактори. Наразі таких факторів, які можуть негативно вплинути на роботу парламенту, дуже багато. Це внесення подань Генеральної прокуратури на притягнення до відповідальності депутатів, осінні вибори до територіальних громад, імовірне переформатування Кабінету міністрів, яке анонсують на жовтень місяць (в кулуарах мова йде про розподіл не тільки трьох міністерств, очільники яких мають статус В.О. , а ще про розподіл мінімум 4-5 міністерських портфелів).

Тому вересень швидше за все буде ще продуктивним і парламент підтримає після освітньої ще пенсійну та медичну реформи, а з початку жовтня його знову почне штормити.

І цей перманентний турбулентний процес триватиме мінімум до прийняття бюджету 2018 року.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU