hronika.info
Денис Казанский
Все статьи автора
Мнения

Міжнародні організації допомагають не всім

Було б правильно, якби гранти підприємцям давала держава.

Сайт «Свої», який розповідає про життя на Донеччині, розповів про підприємця з Краматорська, який налагодив виробництво взуття і дає роботу переселенцям з ОРДЛО. Обсяги виробництва поки ще малі, але бізнесмену Андрію Шавкунову вже вдається продавати свою продукцію до країн ЄС.

Я вже писав раніше, що виробництво взуття, одягу, тканин та інших виробів легкої промисловості могло б стати локомотивом української економіки і витягнути країну з кризи так само, як колись допомогло піднятися Польщі. Сьогодні Польща експортує виробів легпрому на 20 млрд доларів на рік, а Україна лише на 1,3 млрд. Потенціал величезний. Але для цього таким, як Шавкунов, необхідно допомагати. Надавати податкові пільги, а ще краще — державні гранти на покупку устаткування, оренду виробничих приміщень.

Краматорчанин розповідає, що прес для шкіри він зміг купити завдяки виграному гранту від однієї з міжнародних організацій. Це добре, що є такі можливості. Але міжнародні організації допомагають не всім. Тому було б правильно, якби гранти таким підприємцям давала б держава. Розвиток таких виробництв і збільшення експорту відповідає національним інтересам. Давно пора вже розробити програму для підтримки таких дрібних виробників.

Гроші на це в бюджеті є. Олігархові Косюку в минулому році більше 4 млрд гривень дотацій заплатили. Заплатили б 3 млрд, а мільярд віддали б на підтримку дрібного бізнесу — країна тільки виграла б від цього.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU