hronika.info
Виктор Таран
Все статьи автора
Мнения

Бюджет України таки лишився в заручниках

Ігор «великих домів» парламенту.

Попри те, що бюджет 2019 року приймали в другій декаді листопада, перипетії довкола його ухвалення знову нагадували класичний сценарій чергового сезону “Гри престолів”, у рамках якого Великі Доми Вестеросу змагались у боротьбі за Залізний трон.

Останні два місяці ми спостерігали, як усі головні герої української версії “Гри Престолів” змагались між собою у боротьбі за “бюджетні ресурси Вестеросу”. При цьому вони використовували всі можливі та заборонені інструменти аби напередодні грандіозної війни за Залізний трон, яка розпочнеться наступного року, максимально оволодіти ресурсами Вестеросу. Ну і, звісно, у цій боротьбі Великі Доми (фракції) парламенту паралельно намагалися знищити одне одного всіма доступними методами.

На відміну від фанатів серіалу, ми вже побачили як у фіналі бюджетної саги 2019 року відбулася грандіозна “нічна бюджетна битва”, в ході якої Великі Доми Парламенту розподілили “пиріг” згідно з кон’юнктурними домовленостями, забуваючи при цьому, що “зима близько,” а на сході країни іде війна з “білими ходоками”, яких безперервно посилає сюди кремлівський зомбі – Король Півночі.

В ході цієї нічної битви так само, як у серіалі, Великі Доми парламенту одномоментно об’єднувалися у ситуативні союзи для того, щоб через мить зрадити ситуативного союзника, не проголосувавши за ту чи іншу “законодавчу правку”. Однак, незважаючи на це, у ході цих воєн кожен Дім отримав те, що хотів. Зокрема Великий Радикальний Дім традиційно “відхопив” 800 млн грн на виготовлення у своїй Чернігівській землі пожежних машин. Інший Великий Дім Відро отримав кількамільярдні дотації на сільське господарство, яким займається один із Лордів Дому. При цьому вільні мажоритарні лорди парламенту, які в тому числі представляють Великий Дім Волі Народу Вестерозу, отримали додаткові мільярди гривень, які зможуть використати наступної осені у своїх землях (округах), в тому числі через Фонд соціального розвитку в розмірі 5 млрд грн. До речі, цим Фондом також зможуть користуватися й інші Вільні мажоритарні лорди з Великого Солідарного Дому та Дому Фронту Народу.

Загалом Великі Доми Парламенту, незважаючи на спротив Уряду Вестеросу, домоглись збільшити “розміри” “Бюджетного трону” на 18 млрд грн, які успішно поділили між собою для того, щоб в подальшому використати в рамках електоральної війни за Залізний трон, яка розпочнеться вже у січні наступного року.

При цьому ряд Великих домів парламенту напередодні загострення електоральних воєн демонстративно не брали участь у цій боротьбі. Наносячи “публічні втрати опонентам”, вони намагалися у такий спосіб компенсувати недоотримані матеріальні ресурси.

Однак у ході цієї боротьби Великі Доми Парламенту забувають, що Корона винна Міжнародному залізному банку понад 70 млрд золотих, 14 з яких потрібно віддати вже у наступному році. І ці кошти потрібно буде повернути, не зважаючи на те, який із Домів захопить Залізний трон у наступному році.

Коли читаєш про перипетії громадянської “бюджетної війни у Вестеросі”, тобі здається, що це десь далеко і зовсім нас не стосується.

Насправді це не так. Україна, яка готується до фінальної розв’язки битви за Президентський залізний трон, так само опинилася в заручниках ігор “великих домів”, які воюють між собою за ресурси, забуваючи про інтереси країни. Замість того, щоб об’єднатися та дати відсіч “білим московським ходокам” великі Доми, так само як і у Вестеросі, намагаються зробити вигляд, що загрози зі сходу не існує. Країна винна МВФ та іншим зовнішнім кредиторам понад 70 млрд доларів, але політики, замість того, щоб притримуватися реалістичної макрофінансової стратегії, яку веде Уряд, намагаються розбалансувати фінансову стабільність країни, надмірно роздуваючи видатки державного бюджету на додаткові 18 млрд гривень. При цьому ці видатки вони збираються направити не на розвиток інфраструктурних проектів, а на банальний “бюджетний підкуп виборців”, аби переобратися восени 2019 року.

Звісно, добре, що Уряду вдалося відстояти дефіцит бюджету не більше ніж 2,8% ВВП, що дозволило розблоковути отримання у січні траншу від МВФ у розмірі майже 2 мільярди доларів. Однак, зважаючи на апетити депутатів, не зрозуміло – скільки ця стабільність протримається. Тим паче, у дохідній частині бюджету на виконання “хатєлок депутатів” збільшено два джерела доходів, які несуть потенційні ризики – надходження від великої приватизації та від Нацбанку на 2 мільярди, що може спричинити додаткову інфляцію.

Судячи зі спойлерів 8 сезону, Великі доми не зможуть об’єднатися перед загрозою навали армії білих ходоків, яку очолюватиме король Півночі, що призведе до трагічних наслідків для Вестерозу. Однак, незважаючи на це, в серіалі завдяки якомусь чудові вони зможуть вистояти.

Однак після перегляду серіалу, прем’єра якого планується на квітень 2019-го, не варто забувати, що ми опинимося в реальному житті. Де Великі парламентські фракції розпочнуть грандіозну боротьбу між собою за Владу, знищуючи одне одного. Забуваючи при цьому, що реальний Мертвий король Півночі з армією зомбі не просто знаходиться на наших кордонах.

І оскільки в реальному житті, на відміну від кіно, чудес не буває, то наслідки цієї реальної битви будуть набагато серйознішими, ніж для екранних героїв Мартінса.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU