hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Про кандидатське середовище

Кампанія з подвійним викликом.

Вибори можна порівняти з лихоманкою у людини: температура суспільства підвищується, вилазять назовні недоліковані болячки, виникають нові проблеми. З чим стикаються кандидати на вищу посаду у державі? Як на мене, на нас очікує виклик не лише у частині вибору, але і в частині збереження Української держави як такої. Соціологи прогнозують, що участь у президентських виборах візьмуть ніяк не менше 30 чоловік, 5-7 з них реально боротимуться за перемогу, стільки ж працюватимуть на майбутні парламентські вибори, решта відіграватиме роль спойлерів, критикуватиме фаворитів, заважатиме їм, намагатиметься відкоригувати порядок денний президентської кампанії.

Перш, ніж розповісти про нього, зауважу, що завдання кожного кандидата на президентську посаду – стрибнути вище голови, продемонструвати власну спроможність посісти омріяну посаду. Не вірте, що вибори президента може виграти герой-одинак, короля грає почет. Тому без оприлюднення прізвищ претендентів на ключові посади, призначення яких залежить безпосередньо від президента (посада голови уряду до цього переліку не входить), говорити про щирість кандидатів не випадає.

Порядок денний президентської кампанії доволі простий, але лише на перший погляд. Перспективи повернення Донбасу та Криму, механізми реінтеграції. Європейська та євроатлантична інтеграція України. Корекція законодавства у відповідності з суспільними потребами. Інше, включаючи обіцянки зменшити ціни та збільшити «відсоток жирів у маслі» – маніпулятивні технології. Не зайве ознайомитися з повноваженнями Президента України напередодні дня голосування, повірте, це може вплинути на Ваш вибір.

Готовність українців голосувати за впізнаванні обличчя, які заграють з ними, не є виключно європейським трендом. Це поєднання вишуканого українського популізму з свідченням неефективності стратегічних комунікацій держави під час гібридної війни та спекуляціями на втомі українського суспільства від війни. Так, вона є, і часом впливає на нас проти нашої власної волі.

Проте перш ніж захоплюватися тими, хто начебто кидає виклик системі влади, давайте замислимося, чи можемо ми собі дозволити саме зараз демонтаж системи? Умовно кажучи, кому можуть бути вигідним гіпотетичний сьогодні Майдан-3 та помітна десакралізація влади? Відповідь на ці питання варто шукати не лише у передвиборчих програмах, але у діях претендентів на президентську булаву.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Ледниковые периоды на Земле: сколько их было и смогут ли люди пережить грядущие

Георгий Юрьев

Ученые выяснили, почему люди зевают: это имело важное значение для наших предков

Георгий Юрьев

Украина рискует остаться без бензина: как исправить ситуацию

Анна Мартынова