hronika.info
Андрей Юсов
Все статьи автора
Мнения

Навіщо потрібні «ДАІ» для нотаріусів

Нові схеми під вибори?

У розпал президентської кампанії маємо чергову вибухонебезпечну ситуацію з високими корупційними ризиками.

Цього разу — від Міністерства юстиції. Під прикриттям реформ та антикорупційних гасел можемо отримати нову тіньову схему та складнощі для пересічних громадян.

Мова йде про експериментальний проект Міністерства юстиції, який стосується діяльності нотаріатів і обмеження права доступу нотаріусів до державних реєстрів речових прав на нерухоме майно. Ці реєстри дозволяють знайти інформацію про майно особи за її ідентифікаційними даними, адресою, реєстраційним або кадастровим номером. Так от, для нотаріусів, яких позбавили доступу до держреєстрів нерухомості, запровадили додатковий іспит. Тобто, вони мають «підтвердити свою професійну компетенцію», і лише після цього їм планують відновлювати доступ до баз даних.

Такі експериментальні новації зафіксував уряд, внісши 6 лютого зміни до постанови № 860 «Про реалізацію експериментального проекту в сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Тут треба зазначити, що сам факт позбавлення нотаріусів доступу до держреєстрів викликає чимало запитань. По-перше, це суперечить чинному законодавству. Закон України «Про нотаріат» передбачає, що нотаріус обов’язково використовує відомості єдиних та державних реєстрів шляхом безпосереднього доступу до них. По-друге, є великі сумніви щодо ефективності такої міри, яку запроваджували, щоб перешкодити нечесним на руку нотаріусам зловживати правом доступу до персональних даних. Бо за два роки після того, як почали блокувати реєстри, зловживань у сфері реєстрації менше так і не стало. У більшості випадків доступ до баз даних обмежують за технічні помилки та недоліки програмного забезпечення. А порушення прав громадян та бізнесу чомусь так і залишаються поза полем зору.

Тобто, із самого початку реформа у сфері держреєстрації йшла не в тому напрямку. Та замість того, щоб визнати і проаналізувати помилки, відомство під керівництвом Павла Петренка вперто продовжує імітувати зміни у цій площині та закручувати гайки нотаріусам, запроваджуючи додатковий іспит. Але ціна таких імітацій для країни та суспільства може виявитись надто дорогою.

У самій процедурі проведення іспиту, який має відбуватися у вигляді автоматизованого анонімного тестування, закладено багато ризиків, які дозволяють маніпулювати його результатами. Так, відсутні вимоги до осіб, які готують тестові завдання. Не прописана сама процедура тестування, порядок фіксації його результатів. Зрештою, немає чітких критеріїв формування комісії, яка буде проводити тестування. Усе це наштовхує на думку, що під прикриття реформ таким чином будується нова корупційна схема. Її розмах може бути величезний. Адже в країні працюють 7 тисяч нотаріусів та понад 40 тисяч реєстраторів. Від цього страждатимуть і звичайні громадяни, які звертатимуться за юридичними послугами.

Недоброзичливці подейкують, що в рамках нової схеми вже озвучені «тарифи». Так, за успішне проходження моніторингу, який проводить відділ Мін’юсту з акредитації та моніторингу суб’єктів держреєстрації, є ризик викласти 3-5 тисяч доларів. Ціна проходження камеральної перевірки — від 5 до 10 тисяч. А щоб успішно скласти сам іспит, потрібно буде покласти до кишень «екзаменаторів» 7 тисяч умовних одиниць. Звісно, це все чутки не під запис, але поширюються вони дедалі активніше. Такі от «невинні» експерименти з Юстицією від людей, які мають її захищати.

Безумовно, нотаріуси, які завдали шкоди громадянам, державі та бізнесу, мають нести покарання. Таких потрібно назавжди позбавляти свідоцтва на право займатися професійною діяльністю. Але для цього їхню вину потрібно довести. Нові перевірки у сфері реєстрації більше нагадують принципи роботи старої «ДАІ» на дорогах. Викликає великі сумніви, що вони допоможуть впорядкувати ситуацію у цій специфічній галузі, а от нові корупційні ризики точно створять.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU