hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Ювілейні клопоти, енергійна директива та анонс від G7

Три події світу.

Європейський Парламент ухвалив нову редакцію газової директиви, яка передбачає анбандлінг для постачальників «блакитного золота» і не робить виключення для «Газпрому». Міністри закордонних справ G-7 не виключили нових санкцій проти Росії.

П’ять останніх років наповнені для Північноатлантичного альянсу додатковим сенсом існування, адже гібридна агресія Росії стала викликом для низки держав по обидва боки Атлантики. Тому 70 років створення НАТО відзначали, можна сказати, у робочій обстановці, і не варто дивуватися низці рішень, які позбавлені елементів алармізму, проте виглядають достатньо показовими. Зокрема, НАТО продовжив термін перебування свого генерального секретаря Єнса Столтенберга на посаді до 2022 року, що дозволяє сподіватися на збереження Альянсом сформованого протягом останніх років курсу на стримування Росії. До нього минулого тижня додали рішення про надання допомоги Грузії та Україні у басейні Чорного моря, і інтенсифікація присутності там НАТО – показовий сигнал. Хоча до акваторії Азовського моря кораблі Альянсу ближчим часом навряд чи увійдуть, але з повітря контролюватимуть ситуацію у одній з точок зіткнення інтересів Росії та України регулярно. Нагадаю, що минулого тижня генсек Столтенберг запевнив, що Грузія стане членом Альянсу незалежно від думки Росії.

Кремль отримав ще один неприємний сюрприз у вигляді оновленої газової резолюції, ухваленої Європейським Парламентом. Після формального ухвалення Європейською Радою вона запрацює та визначатиме правила постачання енергоресурсів до ЄС. Очевидно, документ поширюватиметься і на NordStream2, темпи просування якого до німецького берега суттєво уповільнилися через позицію Данії. Запропонований європейцями анбандлінг (поділ на видобувача, продавця та транзитера) примусить «Газпром» шукати нові варіанти для збереження власного впливу на енергетичний ринок Старого Світу.

Міністри закордонних справ G-7 зібралися у Франції для обговорення поточних міжнародних проблем, і не могли оминути ситуацію в Криму, на Донбасі та долю українських заручників та полонених. У підсумковому комюніке Україну закликали зберігати темп реформування країни та боротьби з корупцією, а Росію – припинити чинити перепони вільному судноплавству у Азовському морі та відпустити військовополонених українських моряків, не виключивши накладання нових санкцій на РФ. Торкнулися шефи дипломатичних відомств «Великої сімки» і інших резонансних проблем, серед яких – відтермінування Brexit, про яке говоритимуть у Брюсселі цього тижня.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU