hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Чи будуть і далі виділяти гроші Україні

У 2018 році Україна отримала на 1 млрд більше, ніж у 2017-му.

Реформи в Україні – це не лише структурні зміни економіки, а й водночас зобов’язання перед міжнародними фінансовими організаціями. Тобто, фінансову підтримку надають під чіткі і конкретні зобов’язання. За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, у 2018 році Україна отримала 6,6 млрд доларів для проектів міжнародної технічної допомоги, що на 1 млрд більше, ніж у 2017 році. Це означає, що західні партнери України сприймають реформи як такі, що знаходяться у стані реалізації. Власне, незважаючи на пробуксовку багатьох реформ, міжнародне співтовариство продовжує надавати матеріально-технічну та фінансову підтримку, — у тому числі на безповоротній основі, а не у вигляді кредитів.

П’ять найбільших інвесторів та донорів виглядає так: 1. США — більше $ 2 млрд (124 проекту); 2. ЄБРР — $ 759,7 млн (44 проекти); 3. Євросоюз — $ 522,3 млн. (235 проектів); 4. Німеччина — $ 386,9 млн. (39 проектів); 5. Канада — $ 152,3 млн. (18 проектів).

Показово, що однією із важливих сфер допомоги та інвестицій є енергетика та енергоефективність. У 2018 році на такі цілі було скеровано $ 262 млн.

На даному етапі у розподілі напрямків підтримки, яку отримує Україна, пріоритетною залишається реформа ринку електроенергії. У тому числі через те, що ця реформа знаходиться в найбільш «просунутій» і активній фазі з усіх реалізованих реформ.

Сьогодні як про факт можна говорити про процес демонополізації ринку постачання електроенергії. За попередніми даними частка постачальників за вільними цінами в структурі продажу електроенергії перевищує 50%, а до початку реформи частка таких постачальників становила 10%. Також зростає кількість компаній на роздрібному ринку і становить більше 400.

Водночас, залишається багато робочих аспектів розвитку ринку електроенергії. Це і питання стабільного програмного обладнання для «Укренерго», навчання учасників ринку роботі в нових умовах, організація системи комерційного обліку та майданчиків для проведення торгів «добу наперед», пропозиції вирішення проблеми неплатоспроможних споживачів.

Тому не дивно, що впровадження ринку у запланований термін (з 1 липня 2019 року) буде визначати ставлення міжнародної спільноти в плані продовження підтримки в цілому України.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU

Добыча полезных ископаемых на морском дне является экономической необходимостью или опасностью?

OSHU

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU