hronika.info
Евгений Магда
Все статьи автора
Мнения

Вибір без ілюзій

Незабаром пройде другий тур.

У суспільстві поширюється думка, що результат чітко передбачений, це мають підтвердити приголомшуючі публікації рейтингів, у яких раз по раз проскакують елементи маніпуляції. Але я хочу сказати про інше. Шостий рік триває війна з Росією. У Кремлі переконалися, що у військовому сенсі Україна стала міцним горішком, об який можна обламати зуби. До того ж відкрита та масштабна агресія проти України не дозволить ефективно вести переговори про відновлення business as usual з Заходом: тамтешня політична культура примусить реагувати на ескалацію насильства, та й ефект самозбереження (4 країни ЄС є прикордонними для України) не дозволить стояти осторонь. Тому головний акцент був зроблений на інформаційній сфері.

Як виявилося – дуже влучно, адже інтереси низки українських олігархів та Кремля співпали щонайменше ситуативно. Мабуть, треба було бити у набатні дзвони ще тоді, коли з’ясувалося, що 50% українців протягом року не прочитали жодної книжки. Але не сталося. Система стратегічних комунікацій влади не відрізняється досконалістю та ефективністю, тому насаджування ворожого наративу виявилося ефективним. І останнє опитування КМІСу стало показовим: від нового президента третина опитаних очікує зменшення тарифів на ЖКГ-послуги.

Наступне очікування: ініціювання скасування недоторканості для президента, суддів, парламентаріїв. На жаль, президентська кампанія не стала ареною конкуренції ідей, а перетворилося на поле битви симулякрів у інформаційному просторі. Чи варто на такому тлі дивуватися, що один з фіналістів президентських перегонів свідомо уникає спілкування з медіа та демонстрації власного бачення вирішення проблем, які стоять перед країною?

Проте до дня голосування у другому турі у кожного з нас залишився час, щоб, витративши годину власного часу, ознайомитися з реальними повноваженнями глави держави та зробити відповідальний вибір.

Джерело

Рекомендуем прочитать

TikTok в США всё? Законопроект уже принят

OSHU

«Шляпа MAGA» и другие мифы: ИИ вводит в заблуждение избирателей

OSHU

Если вы ищете дешёвый дом на Гавайях, попробуйте лавовую зону

OSHU