hronika.info
Денис Казанский
Все статьи автора
Мнения

Немає значення, що Зеленський говорив

Подальший розвиток подій залежить і від нас усіх.

Наче відбулася історична подія і треба щось написати про перемогу Володимира Зеленського, але тяжко змусити себе це зробити. Причина проста — я нічого не знаю про те, яким він буде президентом і чого від нього чекати. Більш того, про це взагалі ніхто нічого не знає.

Цієї миті більш-менш відомо наступне:

1. Реальна команда Зе відрізняється від тієї, яку показували в ток-шоу по телевізору. Найбільше інформації про неї можна почерпнути з розслідування Дениса Бігуса, який опублікував листування команди Зе зі зламаного чату.

Як випливає з відео, штаб Зеленського не однорідний, складається з декількох груп впливу, які конкурують одна з одною. Серед них є як люди Коломойського, так і взагалі нікому не відомі — адвокати, менеджери «95 кварталу» і т.д. Це говорить тільки про те, що не говорить ні про що. Зеленський може і не є ставлеником одного конкретного олігарха, але не факт, що група цього олігарха завтра не переможе і не витіснить всі інші групи впливу. А може бути, навпаки, таких груп стане ще більше і частка олігарха ще більше розмиється. Адже доведеться зараз когось призначати на відповідальні посади, вступати в нові коаліції.

У розвинених країнах кузнею кадрів лідера, що переміг, зазвичай стає партія, яка висувала його кандидатуру. Але в Україні справжніх партій майже немає. Звідки буде набирати кадри Володимир Зеленський — поки не ясно. Швидше за все, звідусіль потроху.

2. Володимир Зеленський переміг, тому що зміг сподобатися всім. І західному, і східному електорату. За нього голосували і на Волині, і на Донбасі. Щоб утримати це досягнення, далі йому доведеться діяти максимально нейтрально, обережно, щоб нікого не відштовхнути. Тобто, проводити класичну центристську політику. Саме тому я не вірю, що Зеленський побіжить здавати Україну Путіну (хоча б тому, що ні для нього, ні для Коломойського в цьому немає жодного сенсу).

Центристська позиція неминуче зробить Зеленського вразливим для більш радикальних сил з обох флангів. Відбудеться поляризація. Патріотичний електорат повернеться до більш правих, націонал-демократичних партій (зараз цю нішу успішно зарезервував Петро Порошенко). Проросійський повернеться до Вілкула і Бойка, які вже через місяць будуть звинувачувати Зеленського в непрофесіоналізмі, нездатності виконувати обіцянки, зраду виборців і т.д. Чи вдасться Зеленському створити якусь міцну і впливову центристську політсилу, або його прихильники радикалізуються і розбіжаться по полюсах — поняття не маю.

3. Нині вже не має значення те, що Зеленський говорив і робив до виборів, бо точка зору визначається місцем сидіння. Хочу нагадати, що Петро Порошенко до того, як стати президентом, встиг побути депутатом від медведчуківського СДПУ (о), засновником Партії регіонів, а також міністром в Кабміні Азарова. Чи багато було шансів, що людина з такою біографією доб\’ється, скажімо, автокефалії для української церкви? Проте, зараз Порошенко позиціонує себе, як найбільш антиросійський політик України. Як поводитиметься Зеленський, сидячи в кріслі президента? Не впевнений, що він сам знає відповідь на це питання. У тому числі це залежить і від громадянського суспільства.

4. Незалежно від того, що і як далі буде робити новий президент, на щастя, Україна — не Росія, не Білорусь і не Казахстан. Ми не вибирали царя. У нас є демократичні інститути, є працюючий парламент, є політична конкуренція і є громадянське суспільство. Слабке, зародкове, але є. Не рахуватися з цим неможливо. Всі, хто намагався до сьогоднішнього дня цей фактор ігнорувати — зазнавали краху. Тому подальший розвиток подій залежить і від нас усіх.

Найгірше, що зараз можна робити — це проклинати один одного за «неправильний вибір». Тому що людям властиво змінювати думку і той, хто сьогодні був опонентом, завтра, цілком ймовірно, може бути другом і союзником. Згадайте, як у 2014 році Петро Порошенко переміг у першому турі. Куди поділися ті виборці, які тоді його вибирали? Їх не викрали інопланетяни, у них не відбило пам\’ять, їх не підкупив Путін. Просто вони зміняли думку. Так буває не тільки у нас — так у всьому світі. В Європі одні і ті ж люди теж можуть спочатку голосувати за ультраправих, потім за лібералів, потім за соціалістів. Прийміть це, як даність і подумайте про те, що образами і звинуваченнями неможливо нікого ні в чому переконати.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Критерии выбора мужской куртки: от фасона до утеплителя

OSHU

Как выбрать натуральный препарат для эффективного похудения

OSHU

Одяг великих розмірів: стиль і краса без обмежень

OSHU