hronika.info
Юрий Корольчук
Все статьи автора
Мнения

Зеленському можуть підкласти першу свиню

У енергетиці.

Схоже, що президенту Зеленському можуть підкласти першу свиню. І як це не прикро, але це може відбутися в енергетичному секторі. Радник Зеленського Андрій Герус запропонував відмовитися від реформи в електроенергетичному секторі і перенести початок дії конкурентного ринку на один рік. А як відомо – там де рік, там і два.

І якщо вже реформу в електроенергетиці пропонують зупинити, то вже тоді потрібно зупинити і переглянути реформу газового ринку, де також вистачає робочих і складних питань.

«Потрібно перенести хоча б на один рік. За цей час необхідно вирішити проблеми. Запускати ринок з усіма проблемами досить ризиковано», — каже Герус.

Після цієї заяви представники трьох основних партнерських міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР і Світовий банк) підняли наразі непублічну хвилю з’ясування питання: так хто проти реформи ринку електроенергії – президент Зеленський чи його радник Герус? Також намагаються зрозуміти чим продиктована несподівана анти-реформаторська пропозиція із боку команди Зеленського.

Адже дійсно є робочі технічні аспекти, які потрібно вирішити і це реально виконати. Адже уже більшу частину підготовчої роботи до запровадження ринку виконано. Відбулася демонополізація ринку – окремо функціонує сегмент поставок і розподілу електроенергії. Працює законодавча база для ринку. Думки Андрія Геруса, що основними невирішеними питаннями є сума перехресного субсидування і борги на ринку, — це усім відомі і зрозумілі проблеми. І уряд може їх вирішити. НЕРЕКП вже внесла свої пропозиції.

Зрештою, Україна має зобов’язання перед міжнародними фінансовими організаціями. І взагалі заради об’єктивності варто пам’ятати, що закон про ринок електроенергії був ухвалений під тиском Заходу.

Саме тому ухвалення вторинної нормативно-правової , розділення компаній, тестові роботи на ринку – все відбувалося не пасивно, а бадьоро і активно. Майже так само як президент Зеленський займається спортом і робить зарядку )

Тому мало-аргументована пропозиція відкласти роботу ринку – це перекреслення праці, бюрократичної і технічної роботи кількох років.

Позиція міжнародних компаній та партнерів не зміниться і вони будуть наполягати на впровадженні реформи. Тим паче, що від цього буде залежати кредитування і фінансування.

До речі, радник Зеленського Андрій Герус є колишнім членом НКРЕКП і відомий своєю підтримкою реформ на енергетичних ринка. Тому ефект здивування є подвійним.

І особливо не хочеться навіть думати, що подібні заяви про зупинку реформи, а потім і кроки можуть у майбутньому привести до корупційних дій.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Ледниковые периоды на Земле: сколько их было и смогут ли люди пережить грядущие

Георгий Юрьев

Ученые выяснили, почему люди зевают: это имело важное значение для наших предков

Георгий Юрьев

Украина рискует остаться без бензина: как исправить ситуацию

Анна Мартынова