hronika.info
Сергей Дацюк
Все статьи автора
Мнения

Самопоміч: чисто правові заперечення

Деяких пропозицій партії.

Пропозиції партії «Самопоміч»:

«Стаття 36. Внесення до Верховної Ради подання про призначення Верховною Радою Міністра оборони та Міністра закордонних справ.

1. Президент вносить до Верховної Ради подання про призначення Міністра оборони, Міністра закордонних справ згідно з пунктом 10 частини першої статті 106 Конституції.

2. Президент вносить до Верховної Ради подання про призначення Міністра оборони, Міністра закордонних справ за пропозиціями коаліції депутатських фракцій відповідно до частини восьмої статті 83 Конституції.»

Згаданих посилань недостатньо для аргументації цих змін. Давайте почитаємо уважно Конституцію.

Конституція України

Стаття 83 частина 8.

«Коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем\’єр-міністра України, а також відповідно до цієї Конституції вносить пропозиції щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.»

Отже стаття 83 частина 8 не містить прямого вказування на Міністра оборони і Міністра закордонних справ, відтак її розширене тлумачення суперечить статті 106, пункт 10 Конституції України з урахуванням статті 106 (перший абзац після пункту 31) Конституції України.

Конституція України

«Стаття 106. Президент України:

10) вносить до Верховної Ради України подання про призначення Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України;

31)…

Президент України не може передавати свої повноваження іншим особам або органам.»

Тобто саме ця частина статті 106, абзац, що йде одразу за пунктом 31, не дозволяє Верховній Раді перебрати на себе повноваження щодо надання згаданих пропозицій Президенту.

Отже ця пропозиція партії «Самопоміч» є неконституційною, оскільки змушує Президента передавати частину своїх повноважень щодо внесення подання про призначення Міністра оборони України, Міністра закордонних справ України коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, яка нібито має надати йому такі пропозиції.

Така пропозиція партії «Самопоміч» не має пройти Конституційний суд і буде відмінена.

Джерело

Рекомендуем прочитать

Ледниковые периоды на Земле: сколько их было и смогут ли люди пережить грядущие

Георгий Юрьев

Ученые выяснили, почему люди зевают: это имело важное значение для наших предков

Георгий Юрьев

Украина рискует остаться без бензина: как исправить ситуацию

Анна Мартынова